По случай десетия си юбилей през 2019 г, Фондация "Стоян Камбарев" предизвика младите кинотворци с нещо ново, смело и различно- НАГРАДА ЗА КИНО 355. След големия интерес и успех, Деси Тенекеджиева и нейният екип съобщиха, че УС на Фондацията е взел решение НАГРАДА ЗА КИНО 355 да стане традиционна. Така за втора поредна година 12-членно престижно международно жури от Холивуд, Англия, Италия и България, начело с дългогодишния президент на Twenty Century Fox Italy - Oсвалдо де Сантис, селектира трима финалисти, които ще трябва в следващите седмици да заснемат и завършат своя 5-минутен игрален филм за 5 календарни дни. В заглавието на филма трябва да присъства числото "10" и лентата трябва да е базирана на синопсиса и режисьорската експликация, подадени в апликацията за кино предизвикателството. Фондация "Стоян Камбарев" ще подкрепи финалистите, като им осигури 2 снимачни дни на територията на UFO Film and Television Studio, с възможност за ползване на всички декори, осветление, реквизит, гардероб и снимачна техника при нужда. Късометражните филми могат да бъдат заснети и на друга, желана от младите кинотворци локация.

И докато съдбата на всички 39 кандидатствали участници беше в ръцете на международното жури, крайният избор на победител ще бъде отново само в ръцете на публиката, чрез живо гласуване, по време на годишната Церемония за връчване на Наградите на Фондация "Стоян Камбарев" - 11-тата Награда за Полет в Изкуството и 2-рата НАГРАДА ЗА КИНО 355. Престижното събитие ще се проведе на 13 април в Централен Военен клуб в София.

Вижте снимки на финалистите >>

Ето и кои са избраните трима финалисти:

ЕВГЕНИЯ ТАНЕВА

Евгения Танева - фаналист за Наградата за кино 355 на фондация "Стоян Камбарев"

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Проект за филм - "10 секунди"

Евгения /23г./ завършва средното си образование в Математическата гимназия в град Пловдив. Още тогава заедно с нейна съученичка написват фентъзи роман в две части - "Ръката на съдбата" и "Краят е вечен", който печели конкурс и бива издаден от издателска къща "Хермес". Учи две години актьорско майсторство, след което решава, че режисурата е нейното призвание и кандидатства в НАТФИЗ. В момента е 3-ти курс със специалност "Филмова и телевизионна режисура". Първият ѝ късометражен филм "Mama" вече има активен фестивален живот и печели награди. Новият ѝ авторски филм е документалният "Стигма".

Вижте режисьорската експликация на Евгения:

 

ПЕТЕР ЧИВИЙСКИ

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Проект за филм- "10 минути слава"

Петер /26 г./ е студент от новата учебна програма на НАТФИЗ в класа на проф. Светослав Овчаров по филмова и телевизионна режисура.

Петер показва усет към избор на оригинални идеи и винаги се запознава детайлно с всеки сюжет, откроява се с готовността да експериментира. Обича екипната работа и винаги се консултира с екипа си в етап на преподготовка. В хода на обучението си в НАТФИЗ, младият режисьор заснема игрални, документални и телевизионни проекти с различна продължителност, разнообразие в локации, епохи, римейк или по оригинален сценарий.

През септември 2019 г. се включва в питчинг сесията на Международния фестивал за късометражни филми "In The Palace", в чиято селекция вече е част с друг свой игрален проект. Петер представя проекта си "Циганска Сватба" и печели второ място.

Вижте режисьорската експликация на Петер:

ВАНЯ БОЙЧЕВА

Ваня Бойчева

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Проект за филм- "1,2..7,8..10"

Ваня /30г./ завършва Журналистика в Софийския Университет, както и Режисура в Нов Български Университет. В последните 10 години работи основно в БНТ - като репортер, сценарист и редактор в сутрешните предавания, посветени на спорт, здраве и лайфстайл. Дипломният ѝ филм по режисура "Радиотехникът", създаден в рамките на фестивала в Долна Малина и UFO Film and Television studios, е селектиран на множество български и международни фестивали.

Проектът за първия ѝ професионален филм се нарича "Мечтата на Наташа" и разказва историята на момиче, което живее в дом за сираци. Очаква се филмът да бъде осъществен в рамките на 2021 год.

Вижте режисьорската експликация на Ваня:

Вторият носител на Награда за кино 355 ще получи специална статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги, за продуциране на следващия му филм от Фондация "Стоян Камбарев" и нейните партньори NOVA Film, UFO Film and Television Studio и ARS Digital Studio.

Церемонията за връчване на Наградата за Полет в изкуството "Стоян Камбарев" и Награда за Кино 355 е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020г. и се осъществява традиционно с подкрепата на Министерството на културата и официалното партньорство на УниКредит Булбанк, BON MARINE и ЕНЕКОД АД и благодарение Разсадник НАНОВСКИ, Goto Jewellery and Diamonds, КАРИ Резиденс, PRODERMA, VON POLL Real Estate Bulgaria, Технополис, НДФ "13 века България", Винарска изба Катaржина Естейт, Prime Development, Red Devil Catering, MERCI, VIP Security. Комуникационен партньор е New Events Vision. Продуцент е NOVA film.