Пет изгряващи звезди от българската арт сцена са номинирани за Наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев" тази година.

Вижте снимки на номинираните >>

На 13 април, в Централния Военен клуб, за единадесета поредна година ще се състои Официалната церемония за връчване на престижните отличия.

За втори път ще бъде посрещнато и новото предизвикателство - Награда за Кино 355. Церемонията, която отново ще събере елита на България, е кулминацията на успешната годишна творческа работа на Фондацията, носеща името на незабравимия театрален режисьор.

Наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев" е най-чаканият и престижен приз за млади творци у нас. Не е строго профилирана в конкретна арт сфера, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области на изкуството, което го прави уникален. Победителят ще получи красивата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3 000 лв. за следващия си арт проект. Кой ще грабне мечтаната голяма награда определя жури, в което влизат членовете на Фондация "Стоян Камбарев"- водещи имена от културния и обществен живот на България, начело с Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева. Не само победителят, но и всеки от номинираните има стимул за висок полет в изкуството, защото всички те ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни свои проекти, както и много парични и предметни награди. Ето защо истинската мисия на Фондацията започва след края на Церемонията, а именно реализацията на мечтите и проектите на талантливите млади творци.

Ето и номинираните за Наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2020:

СИОН НАЙМАР - музикант, виолончелист

Едва 17-годишен, а вече носител на множество елитни награди от международни конкурси. От малък свири, работи и се учи от световно известни музиканти и педагози, като Стефан Попов, Владимир Перлин, Доменик дьо Вилиенкур, Жером Перно, Лазло Феньо, Тролс Сване и др. През 2016 г. става част от класа на професор Ромен Гариу, в Консерваторията в Hay les Roses, Франция. Сион свири със стил и харизма и впечатлявя със силно изразен собствен почерк и отношение в музикалната фраза. Участва в много музикални академии и фестивали в Белгия, Холандия, Швейцария, Италия, Германия, Чехия и България, като солист и камерен изпълнител.

Сион Наймар

Фондация "Стоян Камбарев"

МАРТИНА АПОСТОЛОВА - актриса

Номинирана е за впечатляващия ѝ дебют във филма "Ирина" на режисьора Надежда Косева, с който печели няколко сериозни международни награди, за силно концентрираната актьорска енергия и излъчване и за лекотата и органичното присъствие пред камерата и на театралната сцена. Участва в ТВ продукции, късометражни филми и в игралния "Lament for the Silent Fool" на Димитър Кутманов.

Огромен успех за Мартина е изборът ѝ тази година сред 10-те изгряващи звезди в програмата Shooting Stars на Берлинаре- най-престижната инициатива, хвърляща светлина върху едни от най- талантливите млади актьори в света.

Мартина Апостолова

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

ВАСИЛ ДИПЧИКОВ - съвременен танцьор и пърформър

Сред най-забележителните млади български танцьори, показващ уникалните си качества в изпълнителското танцово изкуство в различни жанрове- от класика, (Лебедово Езеро, Кармина Бурана, Кармен..) през модерен, съвременен и алтернативен танц. Дългогодишен солист на балет Арабеск, завършва танцов театър в НАТФИЗ, сега преподава в най-голямата родна танцова школа "Dance Station". Участва във филми и множество видео клипове и реклами. Голяма популярност му носят ТВ форматите So you think you can danc в Украйна, Dancing with the Stars, Музикална Академия, Евровизия 2010 и мн др.

Васил Дипчиков

Фондация "Стоян Камбарев"

МАРИЯ НАЛБАНТОВА - художник

Номинирана е заради самостоятелна ѝ изложба "Прогноза за времето" през 2018 г. в Галерия "Васка Емануилова" с куратор Даниела Радева и за илюстрациите ѝ към изданието "Копче за сън" на Валери Петров (изд. Колибри, 2018 г.). Участва в редица престижни изложби, а през 2019 г. е номинирана и за наградата БАЗА. Откроява се със специфичен и оригинален артистичен поглед, обича дръзкото интуитивно съчетаване на различни медии като графичен дизайн, илюстрация, художествени и алтернативни печатни издания, книги-обекти, текстил, бродерия, развиването на сюжети чрез инсталации-колажи.

Мария Налбантова

Фондация "Стоян Камбарев"

КРИС ЗАХАРИЕВ - влогър, кино режисьор

Номиниран е за умението си с лекота и оригинален режисьорски подход да разказва различни и любопитни истории. Чрез филмите и видео блога си достига до огромна аудитория по запомнящ се и интересен начин. На 17 години създава платформата "The Up To Us Project", а скоро след това и проекта "Да се изгубиш нарочно"- впечатляващо смислен и забавен пълнометражен филм и книга-пътепис- бестселър. Автор е на късометражните филми "Колелото", "Див Чесън", "За всяко сърце". Крис е носител на наградите "Будител На Годината" на БНР и БНТ, както и "Най-вдъхновяваща личност" от TOYP Bulgaria.

Крис Захариев

Фондация "Стоян Камбарев"

Церемонията за връчване на Наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев" и Награда за Кино 355 е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020г. и се осъществява традиционно с подкрепата на Министерството на културата и официалното партньорство на УниКредит Булбанк, BON MARINE и ЕНЕКОД АД и благодарение Разсадник НАНОВСКИ, Goto Jewellery and Diamonds, КАРИ Резиденс, PRODERMA, VON POLL Real Estate Bulgaria, Технополис, НДФ "13 века България", Винарска изба Катaржина Естейт, Prime Development, Red Devil Catering, MERCI, New Events Vision, VIP Security. Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева