"Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" е най-успешният филм на "Оскар"-ите преди 20 години, спечелвайки награди във всичките единадесет категории, в които е номиниран. Церемонията е в Лос Анджелис на 29 февруари 2004 г.

Отличията се определят от Академията за кинематографично изкуство и наука, а през 2004 г. са връчени за 76-ти път. Тогава "Завръщането на краля" - третият филм от трилогията "Властелинът на пръстените" на новозеландския режисьор Питър Джексън изравнява рекорда на "Титаник" от 1997 г. и на "Бен Хур" от 1959 г., според осведомителните агенции.

БТА проследява номинациите и връчването на наградите в емисиите "Забава и знание", "Международна информация" и "Икономика експрес":

Филмът "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" е начело в състезанието за награди "Оскар" с 11 номинации

Бевърли хилс, 27 февруари 2004 г. Академията за кинематографично изкуство и наука обяви номинациите за 76-те годишни награди "Оскар", предадоха информационните агенции.

Начело в състезанието за престижните позлатени статуетки е "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля", който получи 11 номинации - за най-добър филм, режисьор, сценография, монтаж, адаптиран сценарий, звук, музика /песен/, оригинална музика, костюми, грим, визуални ефекти.

Следват: "Господар и командир: Далечният край на света" с 10 номинации - за най-добър филм, сценография, операторско майсторство, костюми, режисьор, монтаж, звук, звуков монтаж, визуални ефекти, грим.

"Студена планина" - седем номинации, сред които за операторско майсторство, монтаж, оригинална музика, песен, най-добър актьор, актриса в поддържаща роля.

"Сухар" /"Seabiscuit"/ - седем номинации - за най-добър филм, сценография, операторско майсторство, костюми, монтаж, звук, адаптиран сценарий.

"Реката на тайните" - шест номинации - за най-добър филм, режисьор, адаптиран сценарий, най-добър актьор, актьор и актриса в поддържаща роля.

Наградите "Оскар" тази година ще бъдат присъдени в неделя, 29 февруари, на церемония, излъчвана на живо от телевизия Ей Би Си от холивудския "Кодак тиътър" в Лос Анджелис. Били Кристъл се завръща като водещ на церемонията след 4-годишно прекъсване.

Номинираните в повечето категории се избират от специфични разклонения на 5600-те членове на Академията за кинематографично изкуство и наука като актьори, режисьори и сценаристи. На всички членове на Академията е позволено да гласуват за номинираните за най-добър филм. Цялата академия също има право да гласува във всички категории за самите награди "Оскар".

Снимка: IMDB

Питър Джексън е разочарован, че актьори от "Властелинът на пръстените" не получиха номинации за награди "Оскар"

Бевърли Хилс, 10 февруари 2004 г. Режисьорът на "Властелинът на пръстените" Питър Джексън заяви, че е разочарован, че нито един от актьорите, снимали се в последния филм от трилогията - "Завръщането на краля", не е номиниран за награди "Оскар", предаде АФП. Тази година Джексън ще участва в надпреварата за наградите "Оскар" за най-добър филм и за най-добър режисьор.

Разочарован съм заради някои актьори, каза Джексън в края на обяд, който Американската киноакадемия даде на всички номинирани в Бевърли Хилс. При всяка прожекция на филма Шон Астин кара зрителите да поплачат, а това е най-важното, допълни режисьорът, като имаше предвид неговото превъплъщение в ролята на младия хобит Сам, един от главните герои в "Завръщането на краля".

42-годишният Джексън все пак увери, че е много доволен, че неговият филм е с най-много номинации - 11, за наградите "Оскар".

Режисьорите снимат филми и очевидно не става дума непременно да получават награди, но наградата "Оскар" е невероятна чест - нещо, което човек може да получи веднъж в живота си, поясни новозеландският режисьор...

Снимка: IMDB

Според букмейкърите "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" е големият фаворит за наградите "Оскар"

Лондон, 25 февруари 2004 г. Букмейкърите оповестиха, че са били принудени да приключат със залаганията за носителите на награди "Оскар" пет дни по-рано, защото огромна част от залозите са в полза на "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля", съобщи ПА (агенция Прес Асошиейшън - бел. ред.).

Залозите, че последният филм от трилогията, адаптирана по книгата на Толкин, ще спечели "Оскар" за най-добър филм са 1 към 12, а това го прави най-големият фаворит, който някога е претендирал за наградата.

Залаганията в полза на филма на Питър Джексън продължиха и букмейкърската къща "Ладброукс" ги преустанови, след като същият филм бе отличен и с награди на Американската гилдия на актьорите. Първоначално залозите в полза на "Завръщането на краля" бяха 1 към 3, но след присъждането на наградите БАФТА те станаха 1 към 6, а след наградите на Американската гилдия на актьорите - 1 към 12.

Говорител на "Ладброукс" заяви, че били принудени да приключат залаганията за наградите "Оскар", защото всички смятат, че за тях има един-единствен фаворит. Ако се случи нещо невероятно и друга лента грабне "Оскар" за най-добър филм, това ще бъде най-голямата изненада в историята на Американската киноакадемия, добави той.

Снимка: IMDB

"Властелинът на пръстените" стана вторият филм в историята, спечелил над 1 млрд. долара

Лос Анджелес, 26 февруари 2004 г. Фаворитът за наградите "Оскар" - "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" стана вторият филм в историята, спечелил над 1 млрд. долара, предаде ДПА.

След пускането му през декември, "Властелинът на пръстените" е спечелил 1,05 млрд. долара, сочат цитирани от агенцията обявени вчера данни.

През 1997 г. и 1998 г. филмът "Титаник" спечели 1,8 млрд. долара, но тогава цените на билетите бяха с 10-15 процента по-ниски, отколкото са сега.

"Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" има 11 номинации за наградите "Оскар". През 1997 г. "Титаник" имаше 14 номинации, като спечели рекордните 11 награди.

Снимка: IMDB

Претендентите за най-добър филм на наградите "Оскар"

Лос Анджелис, 27 февруари 2004 г. "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" се оформя като доминиращ филм на 76-ата церемония на наградите "Оскар" в неделя, предаде АП.

Филмът има номинации в почти всички основни категории. Последната част на трилогията е любимецът на критиците и публиката. "Завръщането на краля" вече спечели престижни холивудски отличия, сред които "Златен глобус" и награди на гилдиите на режисьорите, актьорите и продуцентите. Досега фантастика не е получавала награда за най-добър филм, но и никой друг не се е отнасял към жанра толкова сериозно, колкото режисьорът Питър Джаксън.

Предишните два филма от трилогията - "Задругата на пръстена" и "Двете кули" също бяха номинирани за "Оскар", но загубиха в надпреварата. Най-големият минус на "Завръщането на краля" е фактът, че той отпадна от номинациите за актьорските категории. Актьорите, които държат около една четвърт от 5803-те гласа на членовете на академията, понякога проявяват неохота да се награждават значимите специални ефекти, защото смятат, че това обезценява тяхното изкуство. Гилдията на киноактьорите обаче присъди на филма наградата си за най-добър актьорски състав.

На силата на актьорската игра разчита друг претендент в категорията най-добър филм - "Реката на тайните". Трима от неговите актьори се надяват на "Оскар". Това са Шон Пен, Тим Робинс и Марша Гей Хардън. Затова "Реката на тайните" се смята за най-големия конкурент на "Властелинът на пръстените".

Другите три номинирани продукции - "Загуби при превода", "Господар и командир: Далечната страна на света" и "Воля за победа" изглеждат с по-малки шансове. "Господар и командир" и "Воля за победа" са с историческа дълбочина, която би ги направила силни претенденти, ако имаха късмета да не се конкурират със "Завръщането на краля". Сюжетът на "Загуби при превода" пък изглежда прекалено интимен и чудат, за да получи филмът най-голямата награда.

Снимка: IMDB

Претендентите за "Оскар" за най-добър режисьор

Лос Анджелис, 27 февруари 2004 г. Според специалистите след 7-годишен труд, посветен на "Властелинът на пръстените", с който създаде три касови филма и издигна жанра фантастика до висше киноизкуство, Питър Джаксън най-после трябва да получи заслужения си "Оскар" за най-добър режисьор, предаде АП.

Джаксън беше номиниран преди две години за най-добър режисьор за "Задругата на пръстена". Миналата година обаче "Двете кули" беше пропуснат в тази категория. Общото мнение е, че гласуващите изчакват третия филм за присъждането на наградата, за да отдадат признание по този начин на цялата трилогия.

Другите номинирани са Клинт Истууд ("Реката на тайните"), Питър Уиър ("Господар и командир"), София Копола (Загуби при превода"), Фернандо Мейрелес ("Градът на Бога").

Клинт Истууд вече е печелил наградата за "Непростимо" през 1992 г. Питър Уиър получи тази година четвъртата си номинация за най-добър режисьор. Досега той е бил претендент с филмите "Свидетел", "Общество на мъртвите поети" и "Шоуто на Труман".

За София Копола това е първа номинация в категорията. Тя изглежда с малко шансове да вземе този "Оскар", но се смята за фаворитка в друга категория - за оригинален сценарий.

Петият номиниран Фернандо Мейрелес беше изненадващ избор за специалистите. Макар и да смятат филма му "Градът на Бога" за блестящ, повечето мислят, че той няма шанс да измести Питър Джаксън.

Снимка: IMDB

Триумф на "Властелинът на пръстените" на наградите "Оскар"

Лос Анджелис, 1 март 2004 г. "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" спечели 11 награди "Оскар" - във всички категории, в които бе номиниран, предадоха световните информационни агенции. Така филмът повтори рекорда на "Титаник" и "Бен Хур"...

Снимка: IMDB

Питър Джаксън - носител на "Оскар" за най-добър режисьор

Лос Анджелис, 1 март 2004 г. Питър Джаксън спечели "Оскар" за най-добър режисьор за "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" - последната част от трилогията, предадоха световните информационни агенции.

Новозеландецът измести Клинт Истууд ("Реката на тайните"), София Копола ("Загуби при превода"), Питър Уиър ("Господар и командир: Далечният край на света"), Фернандо Мейрелес ("Градът на Бога" ).

За седем години, в които снима трилогията, Питър Джаксън се превърна от неизвестен режисьор в носител на "Оскар". Преди Ню Лайн Стинема да се съгласят 3-те филма да бъдат заснети едновременно, повечето други студиа бяха пренебрегнали проекта. Предишните години членовете на Академията за киноизкуство и науки сякаш изчакваха с наградите, за да видят и третия филм. Джаксън беше номиниран за "Оскар" за най-добър режисьор и за първата част "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена", но за втората беше пренебрегнат.

Този път той беше сочен като абсолютен фаворит. Трите филма донесоха не само огромни приходи в киносалоните. Те получиха и овациите на критиката, като спечелиха похвали, нечувани за фантастика. "Оскар"-ът е доказателство за авторитета, който Питър Джаксън си извоюва. Дори филм като "Междузвездни войни" не е получавал престижната статуетка в някоя от основните категории.

В началото на кариерата си Питър Джаксън е известен, ако въобще може да се каже това, с нискобюджетни филми, като "Лош вкус" и "Живи мъртъвци". През 1994 г. прави една по-мащабна продукция - "Небесни създания", с Кейт Уинслет в главната роля. С този филм си спечелва името на сериозен режисьор и привлича вниманието на критиката. След това през 1996 г. снима "The Frighteners" с Майкъл Фокс в ролята на психопат, който се сприятелява с духове. Тогава Ню Лайн Синема се съгласява да финансира "Властелинът на пръстените" - общо с бюджет 300 милиона долара.

По време на снимките Питър Джаксън ръководи 114 актьори с реплики и 20 602 статисти. Те носят общо 48 000 оръжия - саби, брадви, щитове и др. Освен това наблюдава миниатюризираните декори и създанията, получени със специални ефекти, като Амгъл - компютърно анимираният злодей.

Следващият проект на носителя на "Оскар" за най-добър режисьор е римейк на "Кинг Конг" - вече с голям бюджет.

Снимка: IMDB

"Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" на Питър Джаксън грабна 11 от 11 възможни награди на Киноакадемията

Лос Анджелис и Лондон, 1 март 2004 г. Последната част от трилогията на Толкин постигна зашеметяваща победа като взе награди за най-добър филм и режисьор за Питър Джаксън и стана първият фентази филм, получил "Оскар" за най-добър филм, съобщават информационните агенции и Би Би Си.

Шон Пен и Чарлийз Терон станаха най-добър актьор и актриса, а Рене Зелуегър и Тим Робинс - най-добри в дамска и мъжка поддържащи роли.

"Завръщането на краля" взе "Оскар"-и и за най-добра партитура, песен /Ани Ленъкс - "Into The West"/, грим и костюми, най-добър адаптиран сценарий, сценография и декори, визуални ефекти и звуков мишунг.

Приемайки статуетката за най-добър режисьор, Питър Джаксън похвали "чудесния си екип от актьори, които прокараха език през доста сложния текст и го накараха да оживее".

Бившата певица на Юритмикс Ани Ленъкс каза, че е "замаяна" и благодари на режисьора за "невероятния" проект.

Феновете на "Завръщането на краля" със затаен дъх очакваха Джаксън и екипът му най-сетне да получат заслуженото отличие. Първите два филма от трилогията "Властелинът на пръстените" имаха ограничен успех на "Оскар"-ите в миналото, като са спечелили общо шест позлатени статуетки от общо 19 номинации.

"Завръщането на краля" неотдавна стана вторият най-популярен филм на всички времена като донесе глобални касови приходи от над 1 милиард долара.

Чарлзийз Терон и Рене Зелуегър бяха силно развълнувани. Терон, която спечели "Оскар" като за ролята си на серийна убийца в "Чудовище" наддаде 13,6 кг и се преобрази от русокоса красавица в грозница, каза: "Годината беше невероятна. Не мога да повярвам. Знам, че сега се благодари на всички в Нова Зеландия. Аз пък ще благодаря на всички в Южна Африка, моята родина". После благодари на майка си, че е "жертвала толкова много, за да мога да живея тук и да сбъдвам мечтите си"

В благодарствената си реч Рене Зелуегър /актриса в поддържаща роля в "Студена планина"/ каза, че е "развълнува и изумена" и като се обърна към партньорката си във филма Никол Кидман, й благодари и сподели, че за нея е било голяма чест всеки ден да ходи на работа с Кидман.

Приемайки позлатената статуетка, Тим Робинс /най-добър поддържащ актьор за "Реката на тайните"/ каза: "Уау, това наистина е голяма чест. Бих искал да благодаря на колегите си, номинирани в категорията, които бяха прекрасни".

"Господар и командир", който имаше 10 номинации, спечели две статуетки - за най-добър звуков монтаж и операторско майсторство.

София Копола получи "Оскар" за най-добър оригинален сценарий и естествено, благодари на баща си за "всичко, на което ме научи".

Анимационният филм за риби "Търсенето на Немо", както се очакваше, спечели "Оскар" за най-добър анимационен игрален филм.

"Мъглата на войната" бе избран за най-добър пълнометражен документален филм, а продуцентът му, Ерол Морис, в благодарствената реч бе първият награден, който намеси политиката като спомена за войната във Виетнам, дадените жертви и войната в Ирак.

Водещ на церемонията за седми път бе комикът Били Кристъл.

Събралите се на 76-та церемония звезди отдадоха почит на Боб Хоуп и Кетрин Хепбърн, които починаха през изминалите 12 месеца.

На сценариста и режисьора на "Пинко, розовата пантера" Блейк Едуардс пък бе връчена награда за цялостно творчество от Джим Кери. 

Снимка: Getty images

Нова Зеландия възхвалява режисьора Питър Джексън

Уелингтън, 2 март 2004 г. Новозеландският парламент прие единодушно резолюция, с която приветства триумфа на "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" на церемонията по връчването на наградите "Оскар", докато местни вестници не пестят суперлативите за режисьора на филма Питър Джексън, предаде АФП.

"Ню Зийланд хералд" - вестникът с най-голям тираж в страната, пише, че Питър Джексън е "Властелинът на "Оскар"-ите". Вестникът е публикувал негова снимка, на която се вижда, че той държи в ръка отличието за най-добър режисьор. За пореден път новозеландският акцент се чуваше навсякъде по света и това бе в знак на благодарност към всички, които са участвали в създаването на филма, отбелязва вестникът.

Това не е сън, Питър Джексън доминираше на церемонията за наградите "Оскар", съобщава в. "Доминиън поуст", пише БТА.

Единствено националното радио изказа известни резерви чрез преценката на телевизионния хроникьор Тим О'Брайън, който заяви, че церемонията за "Оскар"-ите е била ужасно отегчителна. Малко се страхувам, че вече въобще няма да ни канят, след като обрахме всички награди, пошегува се той.

Кметът на Уелингтън г-жа Кери Прендъргаст заяви, че възнамерява да организира официално посрещане на всички свои сънародници, отличени с "Оскар"-и на неотдавнашната церемония. Обсъждаме това с Питър Джексън, но той е скромен и не проявява интерес към подобни инициативи, поясни тя.