Наградите "Грами" сякаш имат за всекиго по нещо с 98-те си категории, но дори музиканти, тръгнали си с грамофончета, бяха пренебрегнати, като постиженията им не бяха признати с по-престижни отличия. Сред тях са Сиза, Джон Батист, дори влязлата в историята Тейлър Суифт.

Сиза имаше най-много номинации - девет за тазгодишните награди "Грами", но получи само три - за най-добра ар ен би песен Snooze, най-добър прогресив ар ен би албум  SOS и за най-добро изпълнение на дует или група съвместно с Фийби Бриджърс за Gost in the Machine. Макар това да е внушително постижение, Сиза беше пренебрегната във водещите три категории - за албум, песен и запис.

Нейният албум SOS беше много успешен - оглави 10 седмици класацията на "Билборд" и преди церемонията се очакваше тя да е първата чернокожа лауреатка в категорията за албум на годината от 25 години. Получавайки наградата за глобално влияние, Джей-Зи обърна внимание в речта си, че дори рекордьорката по награди "Грами" Бионсе (32 грамофончета) не е печелила в тази най-престижна категория.

Наградата "Грами" за албум на годината за рекордния четвърти път спечели Тейлър Суифт с Midnights, оглавил шест седмици класацията на Билборд. Тя обаче постави и антирекорд в категорията за песен на годината, като загуби за седми път, въпреки че талантът й за писане на песни е всепризнат като надхвърлящ певческите й умения, пише БТА.

Снимка: АР/БТА

Джон Батист получи шест номинации за наградите "Грами" и беше единственият мъж в доминираната от жени категория за албум на годината. За разлика от церемонията за наградите "Грами" преди две години, когато си тръгна с пет грамофончета, включително за албум на годината, сега той остана с празни ръце.

Със същия резултат е и Оливия Родриго. Тя получи шест номинации, включително във водещите категории за албум (GUTS), песен и запис на годината, но остана без награда.

Брус Спрингстийн изглеждаше с много добри позиции в категорията за традиционен поп вокален албум с Only the Strong Survive, но загуби от Лейвей  (Laufy) - 24-годишна певица от Исландия, която получи "Грами" за Bewitched. Брус Спрингстийн има 20 грамофончета, но не е печелил от 2010 г.

Снимка: Getty Images

Ветераните отстъпиха в няколко категории. "Бойджиниъс" измести с Not Strong Enough "Ролинг стоунс" и Angry за най-добра рок песен. Със същия хит женското трио се наложи над "Металика" (Lux Æterna), "Арктик мънкис" (Sculptures of Anything Goes) и "Фу файтърс" (Rescued). Група "Парамор" измести "Металика" (72 Seasons) и "Фу файтърс" ( But Here We Are) за най-добър рок албум с This is Why. "Бийтълс" обаче спечелиха "Грами" за най-добро музикално видео с I"m Only Sleeping, като се наложиха над Били Айлиш (What Was I Made For) и Кендрик Ламар (Count Me Out ), пише БТА.

Процесът за номиниране и избиране на лауреат на наградите "Грами" е сложен заради многобройните категории - 98 тази година, уточнява сайтът на отличията. Той започва с подаване на предложения от членове на Националната звукозаписна академия и звукозаписни компании. След това те се преглеждат за съответствие на изискванията и подходяща категория от гласуващи членове на Академията, които участват в творческите и техническите процеси на звукозаписа.

Снимка: БТА/АП

Този преглед не е за артистични или технически качества, а за включване в подходящата категория. В него участват повече от 350 експерти от различни области. За номинациите членовете на Академията гласуват според областите, в които са специалисти. Те имат право на мнение в до 10 категории и до три жанра, плюс шестте общи категории - запис, песен и албум на годината, нов изпълнител, продуцент на годината за некласическа музика и автор на песни на годината.  Следва окончателното гласуване за избиране на  лауреатите.  При него гласуването е в до 10 специфични категории плюс тези от голямата четворка - запис, песен и албум на годината, и нов изпълнител. Гласовете се отчитат от независимата фирма "Делойт".