Youtube съобщи днес, че Ръсел Бранд вече няма да печели пари от сайта за видео стрийминг, след като няколко жени отправиха обвинения в сексуално посегателство срещу комика, превърнал се в онлайн инфлуенсър, предаде АП.

Видеоканалът заяви, че монетизирането на акаунта на Бранд, който има 6,6 милиона абонати, е спряно "след сериозни обвинения срещу създателя". "Това решение се отнася за всички канали, които може да са собственост или се управляват от Ръсел Бранд", заяви видео услугата, собственост на Гугъл.

48-годишният Бранд отрича обвиненията в сексуално посегателство, отправени от четири жени в документален филм на телевизия Ченъл 4 и вестниците "Таймс" и "Сънди таймс". Четирите обвинения датират от периода между 2006 и 2013 г. Лондонската полиция заяви, че след оповестяването на тези твърдения е получила сигнал за отделно сексуално посегателство от 2003 г. 

Промоутърите отложиха оставащите дати от поредицата представления на комика Ръсел Бранд.

Агенция за таланти и издателство също се разделиха с Бранд заради обвиненията, които поставиха развлекателната индустрия във Великобритания пред въпроса дали лошото поведение на комика не е останало без последствия заради неговата слава.

Снимка: Getty Images

Сред обвинителките, чиито имена не са посочени, има една, която твърди, че е била сексуално насилвана по време на връзката си с него, когато е била на 16 години. Друга жена казва, че Бранд я е изнасилил в Лос Анджелис през 2012 г.

Лондонската полиция заяви, че след оповестяването на обвиненията е получила "сигнал за сексуално посегателство, за което се твърди, че е извършено в Сохо в централен Лондон през 2003 г.". Това е три години преди най-ранното от предполагаемите посегателства, за които съобщават медиите.

От полицията съобщиха, че "служителите са в контакт с жената и ще ѝ окажат подкрепа". Тя не идентифицира предполагаемия извършител като Бранд, но в изявлението си се позовава на твърденията във вестниците и телевизиите. Полицията призова "всеки, който смята, че може да е станал жертва на сексуално престъпление, без значение колко отдавна е било, да се свърже с нас".

Във видеоизявление, публикувано в петък в отговор на медийните твърдения, Бранд заяви, че връзките му са били "винаги по взаимно съгласие".

Беше женен за певицата Кейти Пери

Снимка: Getty Images

В понеделник "Таймс" написа, че още жени са се свързали с вестника с обвинения срещу Бранд и те ще бъдат "стриктно проверени".

Макс Блейн, говорител на министър-председателя Риши Сунак, заяви, че твърденията са "много сериозни и притеснителни". Консервативната депутатка Каролайн Ноукс, която председателства Комисията за жените и равенството в Камарата на общините, призова полицията както във Великобритания, така и в Съединените щати да разследва "невероятно шокиращите" твърдения.

"Това заслужава и се нуждае от криминално разследване, защото твърде дълго сме свидетели как мъжете - а извършителите на този вид престъпления почти винаги са мъже - не носят отговорност за поведението и действията си", заяви тя пред радио Би Би Си.

Твърденията подновиха дебата за "културата на момчетата", която процъфтяваше във Великобритания през 90-те и началото на 2000-те години, и за мизогинията, която все още се разпространява в интернет.

Обвиненията, съобщени от вестниците и Канал 4, обхващат периода между 2006 и 2013 г., когато Бранд е голяма звезда във Великобритания с нарастваща популярност и в САЩ.

Известен с необузданите си и рисковани стендъп изпълнения, той води предавания по радиото и телевизията, пише мемоари, в които описва битките си с наркотиците и алкохола, участва в няколко холивудски филма, като за кратко е женен за поп звездата Кейти Пери между 2010 и 2012 г.

През 2008 г. Бранд е отстранен от Би Би Си заради неприлични шеги с актьора от комедийния сериал "Фолти тауърс" Андрю Сакс (Мануел), в които се хвали, че е правил секс с внучката на Сакс. Той напуска радиопредаването си след инцидента, който предизвика хиляди оплаквания в публично финансираната телевизия.

Би Би Си, Канал 4 и продуцентската компания, която стои зад риалити формата "Биг Брадър", част от чиито серии бяха водени от Бранд, заявиха, че са започнали разследвания на поведението на Бранд и начина, по който са били разглеждани жалбите.

Бранд беше отстранен и от агенцията за таланти "Тависток Уд", която заяви, че е била "ужасно подведена" от него. Издателството "Блубърд", филиал на "Пан Макмилън", заяви, че е решило да спре бъдещи публикации с Бранд.

Поддръжниците на Бранд попитаха защо обвиненията се отправят години след предполагаемите инциденти. Жените обясниха, че са се почувствали готови да разкажат историите си едва след като са били потърсени от репортери. Някои от тях посочиха новопридобитата известност на Бранд като онлайн уелнес инфлуенсър като фактор за решението им да говорят.

Жертвите и медиите трябва да се съобразяват и с британските закони за клевета, които са благоприятни за ищците и които възлагат тежестта на доказване на обвиненията.

През последните години Бранд до голяма степен е изчезнал от основните медии, но е натрупал голям брой последователи онлайн с видеоклипове, в които се смесват уелнес и теории на конспирацията. Каналът му в ЮТюб, който има повече от 6 милиона абонати, разпространява теории на конспирацията за КОВИД-19, дезинформация за ваксините и интервюта с противоречиви телевизионни водещи, включително Тъкър Карлсън и Джо Роугън.

Бранд изнасяше представления като комик, като в събота вечерта, когато се излъчваше документалният филм на Канал 4, той водеше шоу пред стотици хора в заведение в Лондон. Във вторник той трябваше да изнесе концерт в Уиндзор, западно от Лондон, но организаторите съобщиха, че останалата част от турнето се отлага.

Ели Томсет, старши преподавател по медии и комуникации в Бирмингамския градски университет, която изучава британската стендъп сцена, каза, че Бранд е продукт на комедийна сцена, която е изпълнена с мизогиния - и все още е такава, въпреки напредъка, постигнат от жени и други хора за разнообразяване на комедийния пейзаж.

"Когато имахме възход на популярния феминизъм... имахме и възход на популярната мизогиния, олицетворявана от такива, като влиятелния в социалните мрежи Андрю Тейт, но видима във всички аспекти на обществото и определено отразена в британската комедийна сцена", каза Томсет.

"Правят се все повече опити да се противодейства, но идеята, че подобно отношение към жените е нещо, което се е случвало в миналото и вече не се случва, е, честно казано, глупост", добави медийната експертка.