Революционният за родните стандарти проект, който събра шоубизнес, публицистика и рекорден рейтинг в едно, заема своето място в новата история на българската телевизия. След като с емблематичното си "За мен беше чест" Слави Трифонов обяви, че "Шоуто на Слави" приключва съществуването си, идва време да върнем назад лентата.

На 27 ноември 2000 г. от 22:30 часа е излъчено дебютното издание на първото всекидневно вечерно телевизионно шоу в България - "Шоуто на Слави". От стартирането си то се превръща в рейтингов лидер, като в първите години събира пред екраните всекидневно между до 3 милиона зрители. "Шоуто на Слави" трайно разширява праймтайма на bTV до 23:30 часа.

"Когато стартирахме, никой не вярваше, че ще направим повече от 100 предавания. Абсолютно никой. Даже имаше една статия, в която авторитетно се обясняваше как ще се провалим и как няма да изкараме и един месец", разказва Слави Трифонов.

От трън в креслата на политически и медийни началници, които го сваляха от ефир, Слави Трифонов и екипът му се превърнаха в знаме на първата частна телевизия с национално покритие bTV.

"С намерението да пренесе у нас най-добрите практики от традициите на Джей Лено и Дейвид Летерман за това как трябва да се прави вечерното токшоу, българският водещ и шоумен Слави Трифонов следва фундаменталното за американския шоубизнес правило водещият да е основен двигател на големия творчески проект. В ролята и качеството си на управляващ и емблематично лице на шоуто той лично ръководи цяла поредица от съпътстващи и произлизащи от шоуто инициативи - концерти, албуми, стенд- ъп комедия във вечерни клубове, участие в музикални конкурси, издаване на книги - негови и на екипа сценаристи. Превръщането на шоуто в индустрия идва от американската практика и се изразява в това водещият да задава облика на вечерното токшоу", анализира д-р Мая Василева от Факултета по журналистика в Софийския университет.

Снимка: "Булфото"

Слави Трифонов и екипът му те организираха и десетки летни турнета из цялата страна, турне в САЩ и Канада през 2010 година и няколко концерта в Западна Европа, като поставиха рекорд за посещаемост на открит концерт на български изпълнител у нас - на 25 септември 2015 г. на Националния стадион "Васил Левски" в София се събра публика от 70 000 души.

През годините "Шоуто на Слави" се превърна в трамплин за някои от най-запомнящите се български музиканти, които заживяха самостоятелен професионален живот - Крисия, Деси Добрева, Алекс Раева, Нина Николина, Невена Цонева, Нели Петкова... Към славата се изстреляха представители на актьорската школа на предаването - Любо Нейков, Красимир Радков, Виктор Калев, Стефан Рядков, Мариан Бачев. Ефектът от острата политическа сатира в ефира на предаването пък стигна дотам, че волно или не, създаде народен представител в 43-тото Народно събрание в лицето на Росен Петров.

Около коментарите срещу политическото статукво се завъртя и най-тежкият скандал, свързан с шоуто. През 2017 г. вместо заснетия нов епизод е пуснато повторение на старо издание, а в отговор Слави Трифонов обвинява bTV в цензура. Случаят разтресе медийните среди, но в крайна сметка двете страни уточниха позициите си и продължиха да работят заедно.

Това изненада всички, които очакваха шоуто да се трансформира в политически проект, стъпвайки върху недоволството от непризнатия референдум от предишната година. Инициираното от Слави Трифонов и екипа му национално допитване за мажоритарна избирателна система, задължително гласуване и 1 лв. партийна субсидия беше категорично подкрепено от гражданите, но в крайна сметка 12 000 гласа не достигнаха, за да има вотът задължителен ефект с минимум 51%.

Снимка: "Булфото"

"Отстрани може да изглеждам като човек, който прави каквото си иска. Или като човек, който се държи както си иска. Може да изглеждам арогантен. Всякакъв може да изглеждам. Но истината е, че свободата има много висока цена и аз съм сключил договор със себе си да я плащам. И я плащам. И не се оплаквам", казва Слави Трифонов в книгата си "За мен е чест". За многобройните му почитатели - също.

Снимка: "Булфото"