Екшънът "Закрилникът 3" с Дензъл Уошингтън в главната роля оглави бокс-офис класацията на Северна Америка с приходи от 34,5 милиона щатски долара през уикенда, докато "Барби" и "Опенхаймер" поставиха рекорди, предават американските медии.

До края на Ден на труда в САЩ от "Sony" очакваха общите приходи от "Закрилникът 3" да достигнат 42 милиона долара.

Денят на труда бележи края на летния филмов сезон в Холивуд, който ще надхвърли 4 млрд. долара от продажби на билети за първи път от пандемията, в немалка степен благодарение на филмите "Барби" и "Опенхаймер", които продължават да трупат рекорди дори след седем седмици в кината.

Този уикенд "Барби" на Грета Гъруиг официално стана най-касовият филм на 2023 г. с над 1,36 млрд. долара в световен мащаб, изпреварвайки "Супер Марио Bros.: Филмът". "Опенхаймер" на Кристофър Нолан премина 850 млн. долара в световен мащаб, за да стане филм № 3 на годината и третият най-касов филм на Нолан.

"Закрилникът 3" излезе по екраните в труден момент за Холивуд, защото актьорите стачкуват вече седем седмици за по-справедливи договори с големите развлекателни компании, а киносалоните затова се подготвят за малко по-оскъден есенен сезон.

На второ място в бокс-офис класацията на Северна Америка е "Барби" с приходи от 10,6 милиона долара през уикенда. Трети е "Синия бръмбар" със 7,3 милиона долара, предава БТА. Четвърти е "Gran Turismo" с 6,6 милиона долара. Пети е "Опенхаймер" с 5,5 милиона долара до края на неделния ден. С това общите приходи на "Опенхаймер" стават 310,3 милиона долара на вътрешния пазар, а на световния - 851 милиона.