Продуцентката Джанет Янг бе избрана за президент на Академията за кинематографично изкуство и наука. Тя е първата американка от азиатски произход, която ще ръководи организацията.

66-годишната Янг, работила по "Народът срещу Лари Флинт", става четвъртата жена начело на организацията, която връчва наградите "Оскар". Тя бе избрана от 54-членния управителен съвет на киноакадемията да наследи на ръководния пост Дейвид Рубин, чийто тригодишен мандат изтича.

Заедно с изпълнителния директор Бил Крамър - бившият директор на музея на академията, който бе избран на мениджърския пост през юни, Янг ще оглавява учреждението в периода на продължаваща еволюция на филмовата индустрия с цел стабилизиране на наградите "Оскар", чиято репутация през последните години бе помрачена от скандали и спадащ рейтинг.

Родената в Куинс дъщеря на китайски имигранти отдавна е значима фигура в азиатско-американската общност в Холивуд. Тя е член на управителния съвет на киноакадемията от 2019 г., когато бяха определени трима представители за насърчаване на включването във филмовата академия след скандала "Оскарите са толкова бели" #OscarsSoWhite.

Снимка: Getty Images

Янг, изпълнителен продуцент на номинирания за награда "Оскар" анимационен филм "Отвъд Луната", е вторият цветнокож президент на дружеството след чернокожата Черил Буун Айзъкс.

След няколко поредни години на спад в рейтинга, телевизионното излъчване на церемонията по връчването на престижните статуетки през март привлече повече публика от шоуто през 2021 г., но 16,6-те милиона зрители все пак са втората най-малобройна телевизионна публика в историята на церемонията, припомня БТА. Тя бе белязана от поведението на Уил Смит, който зашлеви Крис Рок на сцената. По-късно звездата от "Лоши момчета" се оттегли от членство в киноакадемията и му бе забранено да участва в събития на организацията за десет години.

Снимка: Getty Images