Тери Гилиъм близо 30 години обмислял заснемането на филма "Човекът, който уби Дон Кихот", предаде БТА.

"Филмът, с който в събота ще бъде закрит фестивалът, е по-добър от лентата, която снимах през 2000 година", разкри режисьорът на пресконференция в Кан.

"Човекът, който уби Дон Кихот" трябва да се появи по екраните във Франция също в събота. Правата над филма обаче са предмет на ожесточен съдебен спор между Гилиъм, новите му продуценти и компания за разпространение на филми във Франция от една страна и продуцента Пауло Бранко, от друга. Бранко смята, че изключителните му права над филма, които купил през 2015 г. от Гилиъм, са накърнени.

"Това е по-добър филм в сравнение с онзи, който не завърших през 2000 година", увери режисьорът. Той имаше предвид снимките на филмовия проект през 2000 г., вдъхновили заснемането на документалния филм "Изгубени в Ла Манча".

"Човекът, който уби Дон Кихот" е като филм във филма и се отличава с непрестанна връзка между минало и настояще.

Опасявайки се, че лентата му няма да бъде прожектирана в Кан, Гилиъм възнамерявал да наеме киносалон на Кроазет, където да го покаже безплатно за приятели.

"Трябва да благодаря на организаторите на фестивала, но също на Паоло Бранко за рекламата, която направи на филма", каза шеговито режисьорът.