Членовете на американската киноакадемия пристъпиха към първия етап от гласуването за определяне на носителите на "Оскари", които ще бъдат връчени през месец февруари.

В интернет гласуването имат право да участват над 7900 членове на академията. До 14 януари те трябва да определят своите предпочитания. Имената на номинираните за златните статуетки ще бъдат обявени на 22 януари. На 24 февруари в театър "Долби" в Холивуд ще се състои 91-вата церемония по раздаването на "Оскарите". За престижните златни статуетки могат да претендират единствено филми, прожектирани в окръг Лос Анджелис не по-малко от седем поредни дни за календарната година, предшестваща връчването на отличията.

Понастоящем златните статуетки се раздават в 24 категории. В първия етап от гласуването представители на 17 професионални гилдии - на актьорите, на режисьорите, на операторите, на сценаристите и други кинодейци ще избират кандидатите за "Оскари" в своите категории, пишат от БТА.

За претендентите в категорията "Най-добър филм" могат да гласуват всички членове на киноакадемията. След обявяването на номинираните ще се проведе вторият етап от гласуването, в който ще бъдат определени лауреатите, като членовете на академията имат право да гласуват вече за всички категории.