Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства победата на украинската група "Оркестър Калуш" на "Евровизия" през отминалата събота.

"Нашият кураж впечатлява света, нашата музика покорява Европа! Следващата година Украйна ще бъде домакин на международния песенен конкурс", заяви той в онлайн послание.

Победителите в надпреварата по традиция получават домакинството на събитието за следващата година и Украйна се надява, че ще бъде в състояние да направи това през 2023 г. Страната за трети път спечели музикалното състезание, което тази година се проведе на фона на войната в Украйна.

"Благодаря на "Оркестър Калуш" за тази победа и на всички, които дадоха гласовете си за нас! Сигурен съм, че звукът на победата в битката с врага не е далеч", каза Зеленски.

Той заяви, че страната, на която е държавен глава, "ще направи всичко по силите си", за да бъде домакин на "Евровизия" догодина в Мариупол. "Украински Мариупол", подчерта бившият актьор, като добави: "свободен, мирен, възстановен!".

На финала на "Евровизия" в Торино "Оркестър Калуш" отправи призив за освобождаване на хората, които все още са блокирани в обсадения от руски войски завод "Азовстал" в пристанищния украински град, пише БТА.