Доказателството идва от последните резултати от тестовете за интелигентност, според които жените са с по-висок коефициент от този на мъжете за първи път от 100 години. Това се дължи главно на факта, че дамите вършат по-добре по няколко неща едновременно.

Последното изследване е направено от проф. Джеймс Флин, всепризнат авторитет по тестове за интелигентност. "От един век резултатите в тестовете за интелигентност както на мъжете, така и на жените се увеличават, но при жените се увеличават по-бързо"- ­ обясни проф. Джеймс Флин. "Това е последица от съвременния начин на живот. Сложният съвременен свят кара мозъка ни да се адаптира и повишава коефициента ни на интелигентност. Пълният ефект на съвремието ни върху жените едва сега започва да се проявява".

Съществува теория, че съвременните жени, които едновременно преследват кариера и отглеждат деца, стават по-интелигентни заради натовареното си всекидневие.

Проф. Флин основава изводите си на анализ на данни от тестове за интелигентност, направени в Западна Европа, Канада, Нова Зеландия, Аржентина и Естония. Резултатите показват, че в Австралия разликата между мъжете и жените е незначителна, а в Нова Зеландия, Естония и Аржентина жените са с малко по-добри резултати от мъжете.

Досега научно беше доказано, че мъжете са по-податливи на зараза ­ инфекции, грип и пневмонии. Причина за това учените посочват Y-хромозомата, по-точно липсата на втора Х-хромозома, която съществува при жените. Х-хромозомата съдържа гени, които предпазват от много инфекции. Жените имат две такива хромозоми, следователно защитата е двойна. И в биологичния смисъл жените са по-съвършени – те по-лесно понасят глада, умората и стреса. Те са и с по-висока жизнена способност, но техните мускули са по-слаби.

Дали мъжете ще се съгласят с резултатите от последното откритие на учените – не е много сигурно. Както казва Хенри Луис Менкън, само по един въпрос двата пола са на едно мнение – да не се доверяват на жените.