Жените са начело на Уаканда в продължението на "Черната пантера". Любимият крал Тчала умира в началото на филма. Сценарият беше променен заради смъртта на актьора Чадуик Боузман през 2020 г.

Той почина след битка с рака точно преди началото на снимките. "Walt Disney" и "Marvel" решиха да не поверяват ролята му на друг актьор. Вместо това режисьорът и сценарист Райън Куглър дава повече възможности за изява на женските образи във филма.

"Тчала се ограждаше със силни жени", каза актрисата Летиша Райт. "В този филм виждаме жените още едно ниво нагоре."

"Черната пантера" е първата продукция за супергерой с доминиращо присъствие на чернокожи актьори. Лентата донесе 1,3 млрд. щатски долара приходи от прожекциите по целия свят и стана първата с подобен сюжет, номинирана за награда "Оскар" в категорията за най-добър филм.

Летиша Райт играе ролята на Шури, сестра на Тчала и талантлив учен, която предпочита да остане в лабораторията си и да скрие болката си сред технологията. Но натискът, който получава от кралица Рамона - в ролята Анджела Басет, и външните заплахи я подтикват към действие. В опитите да ръководи Уаканда ѝ помагат воинът Окойе (в ролята Данай Гурира) и супершпионинът Нейкиа (Лупита Нионго).

"Двата пола са равни в Уаканда", казва Нионго. Според актрисата филмът дава добър пример. "Не би трябвало да се впечатляваме, когато жените управляват. Те са много способни."

Филмът показва подводната цивилизация Талокан, която произлиза от древна общност на маите. Мексиканският актьор Теноч Уерта играе Намор, вождът с крала на краката. "Marvel" работи с консултанти специалисти по мезоамериканска цивилизация, за да може да развие сценария и да създаде правилните костюми, предава БТА. Уерта е учил езика на маите специално за ролята.

"Учени сме да се срамуваме от кроените си. Най-накрая можем да бъдем в мир с тях", казва Уерта.

Снимка: Forum Film Bulgaria