С над 70 филма зад гърба си, които ѝ помогнаха да стане една от най-разпознаваемите киноактриси в света, Жулиет Бинош е призвана да придаде "френски привкус" на откриващото се идния месец Берлинале.

54-годишната екранна прима бе избрана за председател на журито на 69-ото издание на кинофеста. По думите на директора му Дитер Кослик, тази година се очертава нещо като "френско Берлинале" с три френски ленти, включени в конкурсната програма, съобщава ДПА, цитирана от БТА.

Британската актриса Шарлот Рамплинг, която досущ като Бинош участва в множество френскоезични ленти, ще получи награда за цялостно творчество - едно от най-престижните отличия, на берлинския кинофорум.

Бинош е дъщеря на скулптор, който е и режисьор, и на актриса. Жулиет довери, че ѝ е била оказана огромна чест с предложението тази година да оглави международното жури.

"Очаквам с нетърпение това културно събитие и се надявам заедно с другите членове на журито да изпълним задълженията си с отговорност и радост!", заяви тя.

Бинош редовно печели комплименти с чара си и с отличното владеене на английски език. През 2000 година тя бе номинирана за "Оскар" за най-добра актриса за ролята си в лентата "Шоколад", в която партнираше на Джони Деп. А три години по-късно грабна престижната златна статуетка за актриса в поддържаща роля в кинотворбата на Антъни Мингела "Английският пациент".

Майка на две деца, Бинош спечели награди за най-добра актриса в топ кинофестивалите в Берлин, Кан и Венеция.

Освен с професионалните си изяви, френската екранна икона е известна и със своята обществена ангажираност на страната на мигрантите и в подкрепа на организации като "Репортери без граници".