Японският режисьор Хирокадзу Коре-Еда спечели основната награда на 71-вия кинофестивал в Кан - "Златната палма". Той бе отличен за филма "Семеен въпрос" (оригинално заглавие "Магазинни крадци" - "Manbiki kazoku").

Вижте снимки от червения килим >>

Полският режисьор Павел Павликовски получи приза за най-добра режисура за мелодрамата "Студена война" (Zimna wojna). Павликовски е награден в Кан за първи път, но е носител на "Оскар" за най-добър чуждестранен филм през 2005 г. за черно-бялата драма "Ида".

Снимка: Getty Images

Ливанската кинематографистка Надин Лабаки получи Наградата на журито за социалната драма "Капернаум" (Capharnaum или Capernaum) за съдбата на децата, жертва на насилие в раздирания от социални проблеми съвременен Бейрут.

Наградата за най-добър сценарий беше присъдена на два филма - на италианката Аличе Рорвахер за филма "Щастливия Лазар" и на филма "Три лица" на иранския режисьор Джафар Панахи.

Американецът Спайк Лий, който не е участвал в Кан от 27 години, бе удостоен с Голямата награда (Grand Prix) за "BlacKkKlansman", съобщават от БТА. Политическият филм, в който режисьорът от Бруклин заклеймява едновременно расизма, крайната десница и президента Доналд Тръмп, започва с историята на чернокожия полицай Рон Столуърт, внедрил се в Ку Клукс Клан през 1978 г., и завършва със събитията в Шарлотсвил във Вирджиния през август 2017 г.

Снимка: Getty Images

Филмът на белгийския режисьор Лукас Донт "Момиче" (Girl) бе награден със "Златна камера". Лентата участваше в програмата "Особен поглед" и по-рано днес беше отличена и с наградата на Международната асоциация на кинокритицитев FIPRESCI (ФИПРЕССИ).

Италианският актьор Марчело Фонте бе отличен с наградата за най-добра мъжка роля за бруталната криминална драма "Кучкарят" ("Dogman") на режисьора Матео Гароне.

Казахстанската актриса Самал Еслямова бе удостоена с приза за най-добра женска роля в руския филм "Айка" на режисьора Сергей Дворцевой, който също е роден в Казахстан - социална драма, разказваща историята на млада нелегална имигрантка от Киргизстан - Айка, която е принудена да се откаже от новороденото си дете и се опитва да оцеее в жестоката реалност на съвременна Москва.

Снимка: БТА