Смята се, че методът води началото си от Древен Китай и традиционната китайска медицина.

Акупунктурата става все по-популярен и използван метод не само за облекчаване на болката, но и на различни здравословни състояния. Във Франция, например, 1 от 5 души е прилагал терапията.

Как действа акупунктурата

Акупунктурата се определя като енергийна медицина, тъй като в основата на метода лежи разбирането на китайската философия за енергията Чи. Тя циркулира в тялото по 14 основни енергийни пътища – меридиани. Повечето от тях се свързват с един от вътрешните органи.

По меридианите на тялото има над 350 акупунктурни точки. Те се стимулират чрез поставянето на фини игли, с цел подобряване на потока на енергията Чи и възстановяване на енергийния баланс на органите.

Болезнена ли е акупунктурата

Акупунктурните игли са различни от медицинските. Краищата им не са много остри и не наранят кожата, пишат от puls.bg. Иглите са тънки и избутват тъканта, без да я пробождат.

При поставянето им се изпитва съвсем леко докосване. Може да се усети временна чувствителност или изпитването на лека болка.

Болки в гърба

Проучване установи, че акупунктурата има по-ефективно действие, в сравнение с конвенционалното лечение, за облекчаване на болки в гърба, продължаващи повече от три месеца.

Акупунктурата е един от алтернативните методи, които показват добри резултати за облекчаване на хронична болка. Действа положително и при състояния, като фибромиалгия, наранявания на гърба, спортни травми, както и при болки във врата, мускулни болки, менструални спазми.

Смята се, че иглотерапията спомага освобождаването на успокояващи болката химически вещества в организма или блокирането на сигналите за болка, идващи от нервите.

Главоболие

Акупунктурата е полезна за облекчаване на главоболие и мигрена. Две мащабни изследвания откриват, че хората, които прилагат метода, чувстват по-голямо облекчение на симптомите, в сравнение с тези, които използват конвенционални терапии.

Остеоартрит

Иглотерапията е сред алтернативните методи, подходящи за облекчаване на симптомите при заболявания като остеоартрит. Проучване установи положителни резултати от прилагането на акупунктура за намаляването на болката в областта на колената.

Необходими са обаче повече изследвания, за да се установят ползите на китайската медицина за облекчаване на състоянието.

Срещу стрес

Акупунктурата помага за понижаване нивата на протеина neuropeptide Y в кръвта, който е свързан с хроничния стрес. Той се „складира“ от симпатиковата нервна система при хората.

Тази система е включена в „отговора“ на остър стрес, който се проявява в намаляване притока на кръв към всички части на тялото, освен към сърцето, белите дробове и мозъка – органите, при които има най-голяма необходимост от реакция при опасност.

Хроничният стрес може да предизвика покачване на кръвното налягане и сърдечни заболявания.

Установява се, че при хората, засегнати от стрес и практикуват акупунктура, нивата на neuropeptide Y значително спадат.

Периферна невропатия

Немско изследване открива полезно действие от прилагането на акупунктура и при раково болни.

Използването на алтернативния метод спомага облекчаването на болката в областта на долните крайници, която се появява като страничен ефект от лечението с химиотерапия.

Известно е, че някои медикаменти могат да причинят нарушение във функцията на периферните нерви. Участниците в изследването са лекувани с широка гама лекарства за химиотерапия, които водят до периферна невропатия. Състоянието вреди на нервите в областта на прасците и ходилата и може да доведе до трудности при ходене.

Вследствие прилагането на акупунктура учените забелязват, че притокът на кръв към долната част на краката се увеличава.

Подобрява фертилитета

Акупунктурата увеличава ефективността от лечението на безплодие, смятат учени. Според една от теориите иглотерапията помага чрез намаляване на стреса и увеличаване притока на кръв към яйчниците.

Проучване на университета в Тел Авив показва, че алтернативният метод има ефективно действие за подобряване на фертилитета, ако се прилага в комбинация с друг вид лечение на репродуктивни проблеми.

Екипът учени проследява резултатите от прилагането на вътрематочна инсеминация и китайска традиционна медицина при 29 жени. Резултатите показват значително увеличение на случаите на успешна бременност, когато двата метода се прилагат едновременно.