Редица дерматологични изследвания показват, че в много случаи гримът е виновен за появата или задълбочаването на акнето при жени в по-зряла възраст. Това се дължи на мазнините, които се съдържат в разкрасяващата козметика, информират от acnehelp.bg. Затова внимателно избирайте грима си, ако имате чувствителна и проблемна кожа. В такива случаи е препоръчително да ползвате козметика, която не се прави на основата на мазнини.

Внимателно четете съставките в крема, сенките или другите разкрасяващи средства, които купувате.

Кои са дразнещите и комедогенни съставки в гримовете, според др. Фултън – един от пионерите в лечението на акне. Необходимо е да правим разлика между комедогенни и дразнещи съставки. Първите запушват порите и задълбочават акнето, вторите дразнят кожата без непременно да причиняват акне.

При проблемна кожа избягвайте следните съставки: ацетон, алгин, екстракт от морски водорасли, ланолин, изоцетил стеарат, натриев лаурил, лаурет-4, 23, ксилен, калиев хлорид, бутил стеарат, колоиден сулфид, царевично олио, какаово масло, пигменти червено – 17, 21, 30, 36, изопропил миристат.

Тест за мазен грим:

Вземете лист хартия и намажете отгоре слой от грима, който искате да тествате. Оставете едно денонощие и след това проверете мазното петно, което е оставил даденият грим. Ако то е голямо и се е разпростряло около самия грим, тогава по-добре се откажете от този продукт. Той няма да ви помогне в борбата с акнето.