Лъскавите зъби идват от Европа - Франция, Италия и Германия, пише „Телеграф", цитиран от Actualno.

Вестникът направи справка колко излиза поставянето на един зъб. Той върви около два бона. Само хилядарка може да отиде в някоя от многото частни клиники за поставянето на хубав, качествен зъбен имплант.

Той представлява коренче на зъб от титан. Поставяйки се на липсващото място, позволява изграждане на нов зъб. Германия, Франция, Италия, Корея са най-големите производителки на такъв тип импланти. Оттам се внасят и в България.

По справка към Изпълнителната комисия по лекарствата става ясно, че на пазара могат да се намерят и импланти от Америка и Израел. Малко известно е може би, че понякога се налага и добавяне на кост, за да се изгради нов зъб, особено ако на същото място пациентът е имал киста. Тази кост може да е от човек, но и от животно. У нас в момента се внасят биокостни импланти от Швейцария.

Само с хубавата усмивка обаче не се постига холивудската визия. Косата, която предлагат на нашия пазар, обаче не винаги е качествена, установи проверка на „Телеграф".

У нас косата се внася най-често от Китай. Китайската коса много често е с 30% естествен косъм и останалите 70 % - синтетични фибри. Тази коса губи хубавия си вид още първия месец. На пипане не е толкова мека и на слънце има силен отблясък, които не е характер за естествената, разясниха специалистите.

Въпросната коса често се предлагала като истинска. Потребителите се заблуждавали от добрия й вид и от това, че можела да се обработва термично. Цената също е определяща при избора на истинска коса, допълват запознати. По думите им истинската не може да слезе под 300 лева. Коса се внася също от Индия, Бразилия и Европа.

Цял ЕС, в това число и България, попадат в зоната на куфарните търговци, които предлагат непроверени костни импланти от Иран, научи „Телеграф"от д-р Румен Хитчев, който е първият българин президент в Европейската асоциация на тъканните банки. Биоимплантите костни заместители се използват в стоматологичната практика. Те се взимат от хора, най-често покойници.

Трябва да имат паспорт, за да се види човекът, на когото са, какви заболявания е прекарал. Това и други важни изисквания обаче се заобикалят при нелегалния внос. Самата костица е малка и представлява нещо като малко зарче, така че може да се скрие навсякъде, разясни д-р Хитчев.

Той сподели пред „Телеграф" за добрите практики в другите държави от ЕС. Там непрекъснато контролират стоматолозите си за опасните импланти. „ Предупредили сме за опасността от такъв внос съответните органи в България", поясниха от „Остеоцентър България".

По думите им единствено здравното министерство може да направи проверка дали действително у нас са използвани при стоматологичните практики импланти именно от внос на черно. Хората също трябва да се интересуват откъде са имплантите, които им се поставят, допълни д-р Хитчев.

Всяка тъкан, съхранявана в легалните тъканни банки, си има паспорт за произход. Също така данните се пазят в продължение на 30 години, допълни д-р Хитчев. В тъканните банки се съхраняват всички видове тъкани като кожни, костни, сърдечни клапи и кръвоносни съдове, всичко без органи.