Освен наличието на олово в червилата и живак в някои кремове, стана известно и съдържанието на други елементи, които могат да навредят на здравословното състояние на потребителя.

Специалисти са на мнение, че в спиралите за очи присъстват бактерии. Това се дължи на естествено намиращите се бактерии по миглите, които могат да се прехвърлят при ползване в самата спирала. В скорошно проучване изследователи установяват наличие на микроорганизми в 33% от тестваните спирали.

Бактериите често са стафилококи или стрептококи. Тези микроорганизми могат да доведат до различни здравословни проблеми. Препоръчително e спиралата да не се използва повече от три месеца, съветват от puls.bg. Тя трябва да се съхранява на хладно място, с цел да се предотврати размножаването на бактериите.

Друго проучване откри наличието на формалдехид в козметичните продукти за изправяне на коса. Използването на подобни продукти веднъж годишно не представлява опасност за здравето, но по-честата им употреба може да навреди, както на потребителя, така и на стилистите във фризьорските салони, например, които имат пряк контакт с него.

Други продукти, които крият реална опасност за здравето, са минералните гримове. Те се смятат за естествена алтернатива на традиционните гримове, но са на минерална основа и имат прахообразна форма.

Проблемите възникват от наличието на слюда в продуктите, която се поема чрез вдишване. Когато попадне в белите дробове, може да доведе до тежки увреждания на дихателния орган.