Изследването на експерти от Американското дружество по химия показва, че пиперинът - веществото, отговорно за характерния вкус на пипера, блокира образуването на нови мастни клетки. Предишни проучвания са показали, че пиперинът намалява нивата на мазнините в кръвта и има и други полезни ефекти за здравето.

Черният пипер от векове се използва в традиционната източна медицина за лечение на стомашно-чревни проблеми и възпаления. Въпреки тази дълга медицински история, учените знаят малко за действието на пиперина на молекулярно ниво. Целта на авторите на настоящето проучване е била да получат информация за въздействието на веществото върху мастните тъкани.

Лабораторните им експерименти в комбинация с компютърни модели са показали, че пиперинът влияе върху активността на гените, контролиращи образуването на нови мастни клетки. Учените се надяват, че откритието им ще допринесе за по-масовата употреба на пиперина и други екстракти от черния пипер в борбата срещу затлъстяването.