Дълги години портокаловият сок играеше ролята на "здравословен еликсир" в Америка, пише сп. "Атлантик".

Рекламиран от специалисти по хранене, производители на плодове, търговци, правителства, всеки от които изтъкваше ефикасността му срещу скорбута, апатията и дори срещу рядкото заболяване ацидоза, портокаловият сок се превърна в задължителен елемент от правилно "балансираната закуска".

В продължение на години той беше прекалено скъп, или недостатъчно вкусен, главно защото се предлагаше във вид на консерви. По това време повечето хора ядяха портокалите, вместо да пият сока им.

Южният плод става синоним на здравословна храна благодарение на рекламата и усилията на един амбициозен биохимик - Елмър Макколъм, издигнал се до ранга "официален нутриционист на нацията" през 20-те години, изтъквайки ползата на витамините за здравето. Той алармира за опасността от ацидозата и обещава, че тя може да бъде преборена с цитрусовите плодове. Производителите се възползват и включват този аргумент в различни рекламни кампании. Истерията около ацидозата отшумява - болестта се оказва изключително рядка. През 30-те маркетингът се хваща за добродетелите на витамин С.

През 1948 г. се появява замразеният портокалов концентрат. Прибавяте малко вода, разбърквате и готово Напитката е наречена "фреш фроузен". По-късно, през 50-те химиците разработват над 400 нови добавки, подпомагащи обработката и консервирането на храните. Което е причина за бум в консумацията на портокалов сок на прах.

През 80-те най-масово консумиран е готовият портокалов сок, последван от версията "без концентрат". Така свежият и чист сок в картонена кутия замества витамините в консервена кутия. Относителна чистота, ако се съди по съдържанието на някои етикети. Така, макар и вече да не се страхува от ацидозата, консуматорът винаги подсъзнателно мисли, че изпиването на портокалов сок ще му се отрази добре.

Как стои въпросът с портокаловия сок в другите страни?

Консуматорите преминават през фазите на консервиран сок или сок на прах. По-късно, когато на мода идва връщането към природосъобразния начин на живот, започват да се изтъкват качествата на чистия свеж сок.

Днес специалистите по здравословно хранене масово включват портокаловия сок като един от "5-те плодове и зеленчуци дневно", при условие, че е "чист". Защото с етикета "здравословно" могат да се срещнат напитки с доста по-различно съдържание на рафтовете с бутилки портокалов сок. В домашно приготвения сок има повече витамини и той е по-вкусен.