Те подтискат разрушителното въздействие на слънчевите лъчи, неутрализират свободните радикали и намаляват възпаленията.

Виолетовите плодове съдържат в себе си натуралния SPF-фактор. Касисът, боровинките, къпините, червеното грозде, смокините заедно със слънцезащитните кремове предпазват кожата от вредното слънчево въздействие.

SPF-фактор има още в оранжевите и тъмнозелените зеленчуци като моркови, чушки, зеле, спанак и др. Благодарение на високо ниво на антиоксиданти те преобразуват свободните радикали в организма.

Диетологът Сам Кристи отбелязва: "Тези продукти предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи по всяко време на денонощието. Важното е, че действието им се разпространява върху цялото тяло".

Когато човек е изложен на силно слънце обаче, използването на слънцезащитни кремове е задължително, допълват от БТА.