Плодове и зеленчуци против слънчеви изгаряния
Консумацията на плодове и зеленчуци, богати на пигменти, помагат на кожата да изгради естествена бариера срещу вредните ултравиолетови лъчи.
Виолетовите плодове съдържат в себе си натуралния SPF-фактор. Касисът, боровинките, къпините, червеното грозде, смокините заедно със слънцезащитните кремове предпазват кожата от вредното слънчево въздействие.
SPF-фактор има още в оранжевите и тъмнозелените зеленчуци като моркови, чушки, зеле, спанак и др. Благодарение на високо ниво на антиоксиданти те преобразуват свободните радикали в организма.
Диетологът Сам Кристи отбелязва: "Тези продукти предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи по всяко време на денонощието. Важното е, че действието им се разпространява върху цялото тяло".
Когато човек е изложен на силно слънце обаче, използването на слънцезащитни кремове е задължително, допълват от БТА.