Най-запалените фитнес маниаци ще ви признаят, че добрите резултати и добрата физическа форма се постигат с правилно хранене, тренировки и достатъчно време за възстановяване.

Специалистите смятат, че храната и режимът имат много по-голям принос за спортуващия по отношение на постигане на резултатите от самите тренировки.
В този смисъл е много важно не само да се прояви воля и характер в залата, а и извън нея и да се контролира храненето, за да се постигнат целите. Ако става въпрос за изваяна коремна преса, тогава това правило важи с още по-голяма сила, тъй като мускулите на корема се тренират най-трудно. През по-голямата част от деня те не са толкова активни, както мускулите на краката и ръцете, примерно. Освен това, обикновено коремът е едното от местата, където се трупа най-лесно мазнина.

Съветите на специалистите по бодибилдинг са именно да се използва храната за постигане на целите. Приемането на неподходящи храни може да унищожи резултатите, които сте постигнали с много труд и пот в залата, и по време на тренировки. За да не се случва това, може да погледнете списък с някои от препоръчителните храни, които няма да доведат до трупане на килограми в областта на корема. 

Кисело мляко
Според фитнес специалистите киселото мляко е подходящо не само заради наличието на протеини, но и заради калцият и пробиотиците. Проучване, проведено от Европейското списание по клинично хранене, сочи, че хората, приемали ферментирала напитка с пробиотици всеки ден, са загубили сериозно количество коремна мазнина в сравнение с тези, които не са. Най-добре е да купувате чисто кисело мляко, на което е обозначено, че съдържа живи и активни култури и бактерии, и никога да не купувате готови плодови кисели млека с консерванти и захар. Те ще доведат до подуване на корема и задържане на течности точно там, където не бихте искали.

Пълнозърнести продукти
Комплексните въглехидрати, които се намират в пълнозърнестите продукти са жизненоважни и ще ви захранят с енергия за времето на тренировка. Фибрите в тях ще помогнат за изчистване на токсините и ще ви заситят, като така ще ви предпазят от преяждане с големи количества, които биха се отразили пагубно върху коремните ви мускули. Една от най-подходящите храни за топене на мазнини около корема е кафявият ориз. Консумацията му не води до подуване на корема и е много подходящ за спазване на режим за топене на мазнини и незадържане на течности.

Аспержи
Те са много богати на фибри, които подхранват добрите бактерии в храносмилателни тракт. Овен това аспержите имат лек диуретичен ефект, което означава, че няма да задържате вода. А колкото по-малко задържана вода в тялото, толкова по-изваяни мускули. 

Бадеми
Фибрите от ядките спомагат за това храната да се движи по-бързо през храносмилателния тракт и така не се стига до запек и подуване. Освен това дават усещане за ситост и стабилизират нивата на кръвната захар. Бадемите съдържат най-много фибри от всички ядки.

Зелен чай
Богат на антиоксиданти, но съдържа и умерени дози кофеин. Кофеинът ни помага да се чувстваме свежи и потиска умората, защото се свързва с веществото „аденозин“.  Аденозинът се натрупва по естествен начин в мозъка ни и ни кара да се чувстваме изморени, защото се свързва с рецептори, които забавят мозъчната активност. Кофеинът неутрализира действието на аденозина. Според изследване, направено за медицината и науката в спорта, антиоксидантите в зеления чай увеличават количеството кислород, което тялото ползва по време на тренировки.  

Чаша зелен чай преди тренировка и ще почувствате ефекта!

Задължително трябва да избягвате трансмазнините или хидрогенизираните мазнини. В месото и млечните храни има наличие на малки количества естествено получени трансмазнини. Ние обаче говорим да се избягват изкуствено получените и вложени в производството на храни трансмазнини. Доказано е, че те са изключително вредни и опасни, водят до различни възпаления в тялото и натрупване на мазнини около корема, според Американската асоциация по сърце.
Обработените и рафинирани храни също няма да ви помогнат да постигнете целта и да имате релефна коремна преса. Рафинираните въглехидрати ще покачат кръвната ви захар, което ще доведе до отделяне на големи количества инсулин, което пък означава трупане на мазнини.

В допълнение, трябва да знаете, че тялото гори много повече калории при обработването и храносмилането на пълнозърнести и нерафинирани храни, отколкото на рафинирани. При консумацията на рафинирани продукти, организмът трупа повече мазнини и гори по-малко калории. Затова, ако трябва да изберете от две различни храни, които имат едни и същи калории и съдържание на протеини, въглехидрати и мазнини, е добре да изберете тази, която не е рафинирана. Отделно, обработените и рафинирани храни влияят пагубно върху мускулните клетки и увеличават времето за възстановяване след тренировка.

Вашата коремна преса не харесва алкохол, защото той забавя метаболизма, отслабва енергията ви и тренировките няма да ефективни!