Shutterstock
Най-опасните и вредни храни за нашите черва - част II
Продължаваме темата за негативното влияние на храните върху стомашно-чревния тракт.
Допълваме списъка, който ви представихме в предния материал със следните
5. ГМО соя и силно преработвани соеви продукти (соево сирене, мляко, соеви деликатеси и др.)
За соята има колкото тези в защита на нейната консумация, токова и против. Това е най-изследваната култура в съвременната история. Най-предпочитан заместител на месото сред вегани и вегетарианци заради високия процент протеин. Повечето негативни мнения за соята са заради разпространеното ѝ генно модифициране и начинът, по който се обработва.
Соевото сирене, соевите деликатеси, млеката, консумирани ежедневно за дълъг период от време могат да увредят чревния ви микробиом, ще получите запек, подуване на корема от минимално количество храна и това е само началото. Затова специалистите препоръчват най-полезния метод на консумиране на соя, а именно под формата на ферментирал продукт и то от органична соя. Подобен продукт е т.нар. темпе –това са соеви ферментирали зърна, богати на много полезни вещества и витамини, и разбира се протеин. Другият соев ферментирал продукт е т.нар. мисо, което е традиционна съставка в японските сосове и супи.
Ако консумирате рядко соево мляко или сирене, няма да наблюдавате вредните ефекти, но ако тези храни са част от ежедневието ви, тогава негативните последствия ще се появят неминуемо.
6. Червено месо от животни, отглеждани с фуражи и антибиотици
Ако консумирате червено месо един път в седмицата и то е с чист произход, няма опасност за здравето ви. Но ако всеки ден или през ден вие консумирате червено месо от животни, отглеждани по масовия екстензивен и съвременен начин, то тогава трябва да се замислите, защото тестовете върху хора, консумиращи такова месо показват, че техните добри бактерии намаляват, а се увеличават лошите. Остава рискът и за завишен прием на антибиотици с месото, тъй като обикновено масовото животновъдство ползва антибиотици при отглеждането на животните, които остават в месото. Избирайте биологично чисто месо.
7. Вода от чешмата
Вероятно се досещате защо е в списъка – заради третирането на водата с различни химикали като хлор например, а за него се знае, че влияе много зле върху чревните бактерии. За препоръчване е да пиете вода от чешмата, но пречистена през филтър в кана например.
8. Яйца от кокошки, отглеждани в инкубатор
Яйцата са полезни за здравето, но ако са от кокошки, отгледани в инкубатори по съвременните методи, са по-скоро вредни. Има значение как се отглеждат кокошките, чиито яйца консумираме. И тук пак ще споменем антибиотиците и медикаментите, които са враг номер едно на добрите бактерии у нас, и качеството на храната, с която са хранени.
Избирайте винаги яйца от свободни кокошки и отглеждани без лекарства, и хранени с трева, а не с ГМО фуражи.
9. Риба от развъдници
За съжаление рибата в развъдници се храни с гранули храна, в която има антибиотици, оцветители, хормони, консерванти и т.н. Това отива в месото на рибата и попада в нашето тяло, когато консумираме риба от развъдници. При всички случаи червата ни не са щастливи от този факт. Отделно, има риби, които трупат много живак, което е вече опасно не само за червата ви, а цялото здраве. Не се лишавайте от риба, но избирайте дива и малка по размер риба.
10. ГМО храни
Изследванията върху ГМО храните не спират, но дотук резултатите сочат, че съществуват потенциални опасности от тяхната консумация. В случая ще споменем за негативните ефекти от хербицида глифозат върху червата ни. Този хербицид масово се ползва при отглеждане на ГМО храни. Освен това учените твърдят, че ГМО храните, попадайки у нас, променят функциите на бактериите ни. Докато учените не излязат с категорични данни за липса на сериозни опасности от консумацията на ГМО храни, вероятно по-добре е да ги избягваме.
5. ГМО соя и силно преработвани соеви продукти (соево сирене, мляко, соеви деликатеси и др.)
За соята има колкото тези в защита на нейната консумация, токова и против. Това е най-изследваната култура в съвременната история. Най-предпочитан заместител на месото сред вегани и вегетарианци заради високия процент протеин. Повечето негативни мнения за соята са заради разпространеното ѝ генно модифициране и начинът, по който се обработва.
Соевото сирене, соевите деликатеси, млеката, консумирани ежедневно за дълъг период от време могат да увредят чревния ви микробиом, ще получите запек, подуване на корема от минимално количество храна и това е само началото. Затова специалистите препоръчват най-полезния метод на консумиране на соя, а именно под формата на ферментирал продукт и то от органична соя. Подобен продукт е т.нар. темпе –това са соеви ферментирали зърна, богати на много полезни вещества и витамини, и разбира се протеин. Другият соев ферментирал продукт е т.нар. мисо, което е традиционна съставка в японските сосове и супи.
Ако консумирате рядко соево мляко или сирене, няма да наблюдавате вредните ефекти, но ако тези храни са част от ежедневието ви, тогава негативните последствия ще се появят неминуемо.
6. Червено месо от животни, отглеждани с фуражи и антибиотици
Ако консумирате червено месо един път в седмицата и то е с чист произход, няма опасност за здравето ви. Но ако всеки ден или през ден вие консумирате червено месо от животни, отглеждани по масовия екстензивен и съвременен начин, то тогава трябва да се замислите, защото тестовете върху хора, консумиращи такова месо показват, че техните добри бактерии намаляват, а се увеличават лошите. Остава рискът и за завишен прием на антибиотици с месото, тъй като обикновено масовото животновъдство ползва антибиотици при отглеждането на животните, които остават в месото. Избирайте биологично чисто месо.
7. Вода от чешмата
Вероятно се досещате защо е в списъка – заради третирането на водата с различни химикали като хлор например, а за него се знае, че влияе много зле върху чревните бактерии. За препоръчване е да пиете вода от чешмата, но пречистена през филтър в кана например.
8. Яйца от кокошки, отглеждани в инкубатор
Яйцата са полезни за здравето, но ако са от кокошки, отгледани в инкубатори по съвременните методи, са по-скоро вредни. Има значение как се отглеждат кокошките, чиито яйца консумираме. И тук пак ще споменем антибиотиците и медикаментите, които са враг номер едно на добрите бактерии у нас, и качеството на храната, с която са хранени.
Избирайте винаги яйца от свободни кокошки и отглеждани без лекарства, и хранени с трева, а не с ГМО фуражи.
9. Риба от развъдници
За съжаление рибата в развъдници се храни с гранули храна, в която има антибиотици, оцветители, хормони, консерванти и т.н. Това отива в месото на рибата и попада в нашето тяло, когато консумираме риба от развъдници. При всички случаи червата ни не са щастливи от този факт. Отделно, има риби, които трупат много живак, което е вече опасно не само за червата ви, а цялото здраве. Не се лишавайте от риба, но избирайте дива и малка по размер риба.
10. ГМО храни
Изследванията върху ГМО храните не спират, но дотук резултатите сочат, че съществуват потенциални опасности от тяхната консумация. В случая ще споменем за негативните ефекти от хербицида глифозат върху червата ни. Този хербицид масово се ползва при отглеждане на ГМО храни. Освен това учените твърдят, че ГМО храните, попадайки у нас, променят функциите на бактериите ни. Докато учените не излязат с категорични данни за липса на сериозни опасности от консумацията на ГМО храни, вероятно по-добре е да ги избягваме.