Най-често се добавя към десерти, сладки питиета, конфитюри и сладка, но може да се използва и за по-екзотични сосове и ястия с месо.

Ароматната подправка е и незаменимо лекарство от природата. Малко известни са нейните лечебни свойства, пише Дарик. Вижте някои неподозирани свойства на канелата:

Фармацевтични изследвания доказват, че канелата притежава общоукрепващо имунната система свойство. Тя е добър антиоксидант и има силно противовъзпалително и антибактериално действие.

Канелата помага за понижаване на кръвната захар и се препоръчва на хора, страдащи от диабет, възбужда апетита, спомага за храносмилането и има тонизиращо действие. Тя е отличен антисептик (пребиотик) и благоприятства развитието на добри бактерии (пробиотици) в стомашно-чревния тракт. От друга страна, като ароматно вещество тя се излъчва през бронхите и кожата, там също действа антисептично.

Ароматната подправка е ефикасно лекарство и при хипертония, бронхит и простудни заболявания, проблеми със ставите.