Обичате ли портокали? Ако ядете плода и изхвърляте кората, правите огромна грешка. Знаете ли, че портокаловата кора е най-здравословният компонент от целия плод? Изненадващо, нали! Портокаловите кори са богати на флавоноиди и няколко други важни фитохимикали.

Ползите от портокаловата кора се дължат на нейния висок хранителен профил. Тя е добър източник на диетични фибри, минерали и витамини A, B и C. Тези хранителни вещества помагат за насърчаване на здравето на белите дробове, сърцето, очите и червата.

Портокаловата кора помага и за подобряване на здравето на кожата, благодарение на богатите си антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Вижте 10 ползи за здравето от портокаловите кори, за които вероятно не сте чували:

1. Портокаловите кори помагат за предотвратяване на рак

Според проучванията флавоноидите в портокаловите кори инхибират протеин (наречен RLIP76), който е свързан с рака. Корите съдържат и друго съединение, наречено лимонен, което може да намали риска от рак.

2. Подобряват здравето на белите дробове

Благодарение на съдържанието на витамин С, портокаловите кори помагат за прочистване на белите дробове. Витамин С също така повишава имунитета и това помага за предпазване и предотвратяване на белодробни инфекции. Вътрешността на портокала на портокала съдържа около 71 милиграма витамин С, а кората съдържа над 136 милиграма.

3. Подпомага лечението на диабет

Корите са богати на пектин, фибри, за които е известно, че регулират нивата на кръвната захар. Това със сигурност може да помогне на хората с диабет. Проучванията показват също как лечението с екстракт от портокалова кора може да помогне за предотвратяване на диабетна нефропатия. И тогава имаме протеина, който обсъдихме по-рано - RLIP76. Елиминирането на този протеин от системата предотвратява диабета.

4. Укрепват сърцето

Портокаловите кори са богати на флавоноид, наречен хесперидин, за който е доказано, че понижава холестерола в кръвта и нивата на кръвното налягане. Кората също има противовъзпалителни свойства и тъй като сърдечните заболявания се причиняват от възпаление, те могат да помогнат в това отношение.

5. Помагат при загуба на тегло

Портокалите са с ниско съдържание на калории, което е една от причините да са чудесно допълнение към диета за отслабване. И те са пълни с диетични фибри, които контролират апетита ви и обезсърчават преяждането.

Останалите 5 ползи от портокаловата кора, за които вероятно не знаете, вижте ТУК!