Хранетето ви има значение, когато тренирате. Приемането на неподходящи храни може да попречи на ефективността на вашата тренировка. Основната ви цел при хранене преди спорт е да се хидратирате и подсилите. Една от най-честите грешки, които хората правят, е да надценяват калориите, които са им необходими. Истината е, че нямате нужда от много - около 200 калории са достатъчни за типична едночасова сесия с умерена до висока интензивност.

Ако искате да отслабнете, или да поддържате теглото си, можете да разделите храненето си - да ядете половината порция преди физическата активност и половината след нея. По този начин е по-малко вероятно да прекалите с калориите.

Но е важно да хапнете и да се хидратирате преди да посетите фитнеса, за да бъдете достатъчно издръжливи през цялото време в залата. Но ако ядете твърде много, това може да отклони кръвта от мускулите ви към храносмилателната ви система, забавяйки ви.

Това, което консумирате преди да тренирате, няма да бъде незабавно налично като източник на енергия за вас, но ще помогне за предотвратяване на глада и ще попречи на тялото ви да използва мускулни запаси, за да получи енергия.

Ето и храните, които трябва да избягвате преди спорт:

Тежки въглехидрати

Снимка: iStock by Getty Images

Вашето тяло се нуждае от въглехидрати като бърз източник на енергия, но лесно можете да прекалите с тях. Приемайте умерено количество от тях (пълнозърнести храни, бяла паста и хляб) и достатъчно течности, за да помогнете на тялото ви да използва тези въглехидрати като източник на енергия.

Газирани напитки

Снимка: iStock by Getty Images

Газираните напитки не трябва да са вашият избор за хидратация, тъй като карбонизацията може да причини газове и подуване на корема, както и да забави течността да отиде до мускулите ви.

Спортни напитки

Снимка: iStock by Getty Images

Има много сладки течности, маскирани като енергийни напитки, които твърдят, че попълват електролитите и ви помагат да тренирате по-интензивно. Свръххидратирането може да внесе твърде много течности в стомаха ви с недостатъчно излизане. Ако тренировката ви е по-малко от час, можете да пиете вода по време на самата тренировка.

Твърде много кофеин

Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки че проучванията показват, че кофеинът може да повиши ефективността и времето за реакция, това е вярно само за умерени нива. По-добре изпиите по-късо кафе (половин доза), за да не вредите на тренировката си.

Банани

Снимка: iStock by Getty Images

Калият може да помогне за облекчаване на мускулните крампи, но хората са склонни да прекаляват. Загубата на калий по време на тренировка е доста минимална. Ако се храните нормално, вероятно получавате достатъчно калий и няма нужда да прекалявате. Ограничете се до половин банан преди да тренирате.

Останалите 5 храни, които трябва да избягвате преди спорт, вижте ТУК