Токсините са навсякъде около нас. Те са във въздуха, който дишаме, във водата, която пием, в храната, която ядем. Любимите ни смартфони и таблети също са основен източник на бактерии в ежедневието ни и могат да ни накарат да се чувстваме доста зле.

За да разберете дали и вашето тяло е пълно с токсини, вижте 10 от най-често срещаните признаци за това.

Често страдате от запек

Храната ни е често със съдържание не само на полезни хранителни вещества, но и на доста изкуствени оцветители, ароматизатори, консерванти и т.н. Червата ни, които имат основна задача при преработката на храната, също ежедневно се сблъскват с лошите последствия от токсините. Това се изразява най-често в разстроен стомах или запек.

Пиенето на повече вода, храненето с предимно органични продукти и употребата на по-малко алкохол обикновено помага бързо за справяне с проблема.

Замайване и липса на концентрация

Ако често се чувствате замаяни, объркани и трудно се концентрирате в изпълнението на задачите си всеки ден, дори да сте се наспали добре, "заслугата" за това отново е на токсините. Наличието им в организма предизвиква редица реакции, които пресушават витамините и минералите, които са нужни на тялото, за да функционира нормално.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

Дезодорантите против изпотяване не помагат

Дори да си вземете душ сутрин и да сложите от любимия си дезодорант против изпотяване, само докато стигнете до офиса, вече усещате лепкавата под под мишниците си... отново токсини. Те образуват газове и миризми, когато излизат от тялото ви и това е много неприятно.

Снимка: iStock by Getty Images

Болки в мускулите и ставите

Дори да не сте прекалили с тренировките във фитнеса или да сте вършили тежка физическа работа, ви тормозят болки в ставите и мускулите. Те са признак, че някъде в тялото ви се развива някаква инфекция, причинена от токсините.

Петна по кожата

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и тя често е подложена на всякакъв вид замърсявания. Много често сапуните, шампоаните, лосионите за тяло и кремовете за лице и ръце, които ползваме, са със съдържание на вредни химикали. Те могат да причинят екзема, акне и обриви.

Трудно заспиване

От една страна токсините ни карат да се чувстваме изтощени, а от друга разрушават съня ни. Натрупването на токсини в тялото, карат нарушават нивото на кортизол в организма и това води до редица проблеми със съня. А безсънието, от своя страна, е източник на много други здравословни проблеми.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Качвате килограми

Понякога, дори да тренирате редовно и да пазите хранителен режим, трупането на килограми продължава. Това може да се дължи на проблеми с хормоните, отново под влияние на токсините.

Лош дъх

Лошият дъх по принцип е признак за проблеми с храносмилането. Но тези проблеми често се появяват именно защото тялото ви се опитва да се справи с натрупаните в него токсини.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Чупливи нокти

Най-често потърпевши от влиянието на токсините в организма са ноктите на краката. Те стават грозни, чупливи и по тях се появяват гъбички.

Повече падаща коса

Падащата коса не е признак за наличието просто на ежедневните токсини, които навлизат в тялото ни. Тя е знак за наличието на арсен, олово или талий (който се съдържа в цигарения дим), което е доста опасно.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Няколко съвета за детоксикация

Пийте повече вода, Тя помага за изхвърлянето на токсините от тялото.

Токсините атакуват черния дроб. За да го пазите, пийте чай от глухарче или отвара от магданоз.

Практикувайте йога.

Винаги мийте зъбите си вечер преди лягане и не забравяйте да почистите добре езика.

Опитвайте се да се храните с органични и чисти храни.

Използвайте само естествени козметични продукти, които нямат силна миризма и токсични съставки.