Всички знаем, че пържените картофи, пицата и пастата, поничките, сладоледът и т.н. не са препоръчителни, ако се опитваме да отслабнем. Но повечето хора си мислят, че няма ограничения, когато става въпрос за смути, мюсли и други "здравословни храни".

Проблемът идва от това, че хората често бъркат здравословните и нискокалоричните храни. Ядките, например, са много полезни, но в никакъв случай не са нискокалорични.

Вижте кои са 12 от храните, които не бива да ядете в големи количества, ако искате да отслабнете, макар че се считат за здравословни:

1. Гранола

Снимка: iStock by Getty Images

Половин чаена чаша гранола съдържа между 200 и 300 калории, между 12 и 16 грама захар, от 3 до 15 грама мазнини и близо 40 грама въглехидрати. Плюс това, гранолата не се яде самостоятелно, а се смесва с кисело мляко и плодове, което още повече повишава калоричността ѝ.

Повечето хора си мислят, че започването на деня с купа гранола с кисело мляко е добра идея, но по този начин може да приемете близо 600 калории само на първото хранене за деня.

2. Безалкохолни коктейли

Снимка: iStock by Getty Images

Моктейлите са коктейли, които не съдържат алкохол. Добре известен факт е, че алкохолът е много калоричен и следвайки тази логика, би трябвало моктейлите да не съдържат толкова много калории. Да, но те се приготвят от плодови сокове и сиропи, които съдържат много захар и калории.

Вместо да се лишавате от алкохола с идеята да отслабвате, по-добре пийте чаша бяло вино или една светла бира. Това са най-нискокалоричните алкохолни напитки.

3. Бутилирани смутита

Снимка: iStock by Getty Images

Смутитата са полезни и много вкусни, но е добре да си ги приготвяте сами, тъй като знаете колко и какви плодове сте добавили, можете да използвате ядково мляко и да не добавяте никаква захар.

Това обаче не важи за бутилираните смутита. Те съдържат доста калории и захар. Едно смути съдържа средно между 6000 и 10000 калории. Жените, които искат да отслабнат, трябва да приемат средно 1200-1400 калории, така че не е добра идея да си набавяте 1000 от тях само от едно смути.

4. Протеинови барчета

Снимка: iStock by Getty Images

Повечето протеинови барчета, които се предлагат на пазара, са калорийни бомби и не са много по-полезни от обикновените шоколадови десертчета. Протеиновите барчета обикновено съдържат много въглехидрати, трансмазнини и много захар. Ако имате нужда да хапнете нещо дребно между обяда и вечерята, по-добре изяжте един пресен плод.

Вижте останалите 8 храни, които не трябва да приемате ако искате да се отървете от излишните килограми в OSHTE.BG