Ръководителят на екипа - професор Тоби Ричардс от Университета в Западна Австралия споделя, че статистиката показва, че всяка трета жена ще трябва да приема добавки, съдържащи желязо, в даден момент от живота си.

"Нашите данни показват, че до 18 на сто от жените, които изглеждат във форма и здрави, всъщност имат недостиг на желязо, като най-честата причина за това са обилните менструални кръвоизливи. Симптомите, съобщени от жените, варират от умора, до мозъчна мъгла, косопад и желание да се "яде" лед".

Проф. Ричардс допълва, че дефицитът на желязо е особено валиден проблем при жените, занимаващи се активно с фитнес или спорт. Един на всеки пет спортисти имат този недостиг.

Снимка: iStock by Getty Images

"Проблемите с менструалния цикъл на жените често не се разпознават, като повече от половината от тях страдат и от дефицит на желязо", коментира експертът.

Екипът на професор Ричардс анкетирал 68 състезателки-триатлонистки и 181 жени. Те попълнили обикновен въпросник за предишен статус на желязо, менструална загуба на кръв, диета и майчинство. След това били тествани за анемия. От 181 тествани жени, 14,5% или всяка седма, са били анемични и повечето не са знаели за този свой здравословен проблем.

Снимка: iStock by Getty Images

"Тревожно е, че толкова много очевидно здрави жени всъщност са анемични, което може да повлияе на тяхното физическо и психическо здраве. Много жени просто са се справили с чувството на постоянна умора, сливащо се с множество други симптоми, без да се обърнат за съвет за изясняване на първопричината за състоянието. Искаме да повишим осведомеността за тези състояния и да помогнем на жените да разпознаят признаците и симптомите, за да получат лечението, от което тялото им се нуждае. Така ще се подобрят здравето и благосъстоянието им", обобщава лекарят.

Снимка: iStock by Getty Images