42% от потребителите свързват балансираното хранене със здравословния живот
С пролетта идват и повече възможности за разнообразно и разтоварващо меню
Всеки е наясно, че начинът на живот и храненето пряко влияят на общия ни здравен статус. Но, винаги има едно но, колко от нас реално и целенасочено следват подобен стил на живеене? Вярно е , че покрай пандемията и дългата зима, повечето от нас значително намалихме физическата активност, а здравословното хранене свързваме по-скоро с ограничаващи диети, отколкото с балансирано меню.
С идването на пролетта реалните възможности да увеличим физическата си активност нарастват. Не е задължително изведнъж да се превърнем във фитнес модели, но използването на асансьора вместо стълбите или слизането една спирка по-рано и изминаването й пеша, са няколко добри алтернативи.
Всъщност 42% от българските потребители свързват здравословното хранене със здравословния начин на живот, а 40% с физическата активност. Това показват резултатите от онлайн потребителско проучване по поръчка на Нестле България, проведено в периода 15-29 декември 2021 г, включващо 802 респонденти, във възрастова група 18-50 г., градско население.
53% споделят, че консумират минимум 1-2 пъти седмично ястия на растителна основа, а само 2% са тези, които посочват, че изцяло отхвърлят подобен тип меню. Същевременно близо една трета от българските потребители възнамерява в бъдеще да увеличи консумацията на храна на растителна основа, показва още проучването.
"Диета, богата на растителни храни - сезонни зеленчуци и плодове, сурови ядки, бобови и пълнозърнести храни - се счита за една от най-здравословните и се характеризира с понижаване риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и наднормено тегло.", обяснява експертът по здравословно хранене Весела Ламбер. Според нея точно началото на пролетта е подходящото време да предприемем разтоварващ хранителен режим.
Методът на Veggie Plate/Зелено плато е точно такава концепция, която е подходяща и за месоядци, и за всеядни, и за предпочитащи растителна храна. Временното ограничаване на консумацията на месо се отразява положително на организма. Препоръчително е да се следва правилото 3 от 7 дни да се консумират растителни храни, но спазвайки баланса - 50% зеленчуци, 25% растителни протеини и 25% въглехидрати.
А за тези, които не могат да се лишат от вкуса на месото, но желаят да ограничат приема му за известен период, са подходящи кулинарните изкушения на Garden Gourmet - бургер, хапки и кюфтенца, създадени изцяло на растителна основа.
Освен, че са апетитни, те се приготвят изключително бързо и са добра алтернатива за разтоварващо разнообразяване на менюто.
Каква рецепта ще изберем зависи само от нас - дали ще приготвим "зелени" кюфтенца по цариградски и какъв сос ще изберем за бургера е въпрос единствено на кулинарно въображение. А хапките са толкова изкусителни, че често няма нужда да ги сервираме с гарнитура. Добрата компания е достатъчна.
*съдържание на Nestle
НАЙ
Дъщерята на Джони Деп разцелува страстно приятелката си
Михаела Маринова впечатли Теди Суимс
Андрю може да бъде лишен от титлата "принц“, когато Уилям стане крал
Траурната церемония за Хълк Хоган се състоя в църквата, в която кечистът е кръстен
Изтеглят от употреба гел лакове, съдържащи токсична за репродукцията съставка
Михаела Маринова впечатли Теди Суимс
Дъщерята на Джони Деп разцелува страстно приятелката си
Траурната церемония за Хълк Хоган се състоя в църквата, в която кечистът е кръстен
Матю Макконъхи е бил на косъм да вземе ролята на Леонардо Ди Каприо в "Титаник"
Изтеглят от употреба гел лакове, съдържащи токсична за репродукцията съставка