Всеки е наясно, че начинът на живот и храненето пряко влияят на общия ни здравен статус. Но, винаги има едно но, колко от нас реално и целенасочено следват подобен стил на живеене? Вярно е , че покрай пандемията и дългата зима, повечето от нас значително намалихме физическата активност, а здравословното хранене свързваме по-скоро с ограничаващи диети, отколкото с балансирано меню.

С идването на пролетта реалните възможности да увеличим физическата си активност нарастват. Не е задължително изведнъж да се превърнем във фитнес модели, но използването на асансьора вместо стълбите или слизането една спирка по-рано и изминаването й пеша, са няколко добри алтернативи.

Всъщност 42% от българските потребители свързват здравословното хранене със здравословния начин на живот, а 40% с физическата активност. Това показват резултатите от онлайн потребителско проучване по поръчка на Нестле България, проведено в периода 15-29 декември 2021 г, включващо 802 респонденти, във възрастова група 18-50 г., градско население.

53% споделят, че консумират минимум 1-2 пъти седмично ястия на растителна основа, а само 2% са тези, които посочват, че изцяло отхвърлят подобен тип меню. Същевременно близо една трета от българските потребители възнамерява в бъдеще да увеличи консумацията на храна на растителна основа, показва още проучването.

"Диета, богата на растителни храни - сезонни зеленчуци и плодове, сурови ядки, бобови и пълнозърнести храни - се счита за една от най-здравословните и се характеризира с понижаване риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и наднормено тегло.", обяснява експертът по здравословно хранене Весела Ламбер. Според нея точно началото на пролетта е подходящото време да предприемем разтоварващ хранителен режим.

Методът на Veggie Plate/Зелено плато е точно такава концепция, която е подходяща и за месоядци, и за всеядни, и за предпочитащи растителна храна. Временното ограничаване на консумацията на месо се отразява положително на организма. Препоръчително е да се следва правилото 3 от 7 дни да се консумират растителни храни, но спазвайки баланса - 50% зеленчуци, 25% растителни протеини и 25% въглехидрати.

А за тези, които не могат да се лишат от вкуса на месото, но желаят да ограничат приема му за известен период, са подходящи кулинарните изкушения на Garden Gourmet - бургер, хапки и кюфтенца, създадени изцяло на растителна основа.

Освен, че са апетитни, те се приготвят изключително бързо и са добра алтернатива за разтоварващо разнообразяване на менюто.

Каква рецепта ще изберем зависи само от нас - дали ще приготвим "зелени" кюфтенца по цариградски и какъв сос ще изберем за бургера е въпрос единствено на кулинарно въображение. А хапките са толкова изкусителни, че често няма нужда да ги сервираме с гарнитура. Добрата компания е достатъчна.

*съдържание на Nestle