Всеки е наясно, че начинът на живот и храненето пряко влияят на общия ни здравен статус. Но, винаги има едно но, колко от нас реално и целенасочено следват подобен стил на живеене? Вярно е , че покрай пандемията и дългата зима, повечето от нас значително намалихме физическата активност, а здравословното хранене свързваме по-скоро с ограничаващи диети, отколкото с балансирано меню.
С идването на пролетта реалните възможности да увеличим физическата си активност нарастват. Не е задължително изведнъж да се превърнем във фитнес модели, но използването на асансьора вместо стълбите или слизането една спирка по-рано и изминаването й пеша, са няколко добри алтернативи.
Всъщност 42% от българските потребители свързват здравословното хранене със здравословния начин на живот, а 40% с физическата активност. Това показват резултатите от онлайн потребителско проучване по поръчка на Нестле България, проведено в периода 15-29 декември 2021 г, включващо 802 респонденти, във възрастова група 18-50 г., градско население.
53% споделят, че консумират минимум 1-2 пъти седмично ястия на растителна основа, а само 2% са тези, които посочват, че изцяло отхвърлят подобен тип меню. Същевременно близо една трета от българските потребители възнамерява в бъдеще да увеличи консумацията на храна на растителна основа, показва още проучването.
"Диета, богата на растителни храни - сезонни зеленчуци и плодове, сурови ядки, бобови и пълнозърнести храни - се счита за една от най-здравословните и се характеризира с понижаване риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и наднормено тегло.", обяснява експертът по здравословно хранене Весела Ламбер. Според нея точно началото на пролетта е подходящото време да предприемем разтоварващ хранителен режим.
Методът на Veggie Plate/Зелено плато е точно такава концепция, която е подходяща и за месоядци, и за всеядни, и за предпочитащи растителна храна. Временното ограничаване на консумацията на месо се отразява положително на организма. Препоръчително е да се следва правилото 3 от 7 дни да се консумират растителни храни, но спазвайки баланса - 50% зеленчуци, 25% растителни протеини и 25% въглехидрати.
А за тези, които не могат да се лишат от вкуса на месото, но желаят да ограничат приема му за известен период, са подходящи кулинарните изкушения на Garden Gourmet - бургер, хапки и кюфтенца, създадени изцяло на растителна основа.
Освен, че са апетитни, те се приготвят изключително бързо и са добра алтернатива за разтоварващо разнообразяване на менюто.
Каква рецепта ще изберем зависи само от нас - дали ще приготвим "зелени" кюфтенца по цариградски и какъв сос ще изберем за бургера е въпрос единствено на кулинарно въображение. А хапките са толкова изкусителни, че често няма нужда да ги сервираме с гарнитура. Добрата компания е достатъчна.
*съдържание на Nestle
НАЙ
Обвинения и поредни скандали разтърсиха имението на любовта
Шеф Виктор Ангелов напусна изненадващо Hell's Kitchen
Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване
Machine Gun Kelly отпразнува 34-ия си рожден ден със специален човек
Бивше гадже на принцеса Беатрис почина от свръхдоза наркотици
Обвинения и поредни скандали разтърсиха имението на любовта
Шведската принцеса Виктория започва военно обучение за офицер
Шеф Виктор Ангелов напусна изненадващо Hell's Kitchen
Бивше гадже на принцеса Беатрис почина от свръхдоза наркотици
Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване