Някои от нас може да не се събират със семейството или приятелите си както обикновено, или ако го ще правим, ще планираме тържествата с известна доза предпазливост. Независимо дали отлагате още малко или навлизате отсега в празничния дух, все пак има голяма вероятност хапването по празниците да си остане основен компонент от посрещането на новата година. Наскоро Herbalife Nutrition направи проучване сред 2000 американци, в което се установи, че 61% смятат, че заслужават да се поглезят в този празничен сезон - повече, отколкото през други години - поради стреса от 2020 г. Освен това 53% вече се спират върху по-нездравословен избор на храна в опит да се почувстват по-добре от факта, че празничният сезон е толкова различен тази година.

Въпреки че е добре да се поглезите по време на празниците, не Ви се иска да прекалявате - това може да доведе до ненужно напълняване и да добави бреме към безпокойството Ви през настъпващата година. Ето няколко начина как угодите на своите желания в кухнята и в същото време се придържате към хранителните си цели през този празничен сезон.

Нека леките закуски да са на почит

Аз съм голям привърженик на леките междинни закуски и, когато се прави подобаващо, може да послужи за няколко цели. Хранителната, балансирана лека (междинна) закуска ще Ви помогне да се заредите с енергия между храненията. Стресовите ситуации обаче често могат да доведат до необмислени хапвания по всяко време или т. нар. "ядене поради стрес" - с цел да избягате от лошите чувства, които изпитвате. Ето защо е важно да хапнете малко, преди да тръгнете на празненство, или дори да носите със себе си високо протеинови десертни барчета, напр. шепа несолени ядки или протеиново блокче. Твърдите хрупкави храни също могат да помогнат за облекчаване на стреса, като накарат стегнатите челюстни мускули да поработят, така че защо не се опитате да хапнете шепа бадеми, соеви ядки или мини-моркови.

снимки: Herbalife Nutrition

Не се обезводнявайте

Водата е от съществено значение за усвояването на хранителните вещества. Трябва да пиете достатъчно вода, за да може тялото Ви да усвои правилно храната и да достави хранителни вещества до всяка клетка, а също и да се отървете от вещества, които са непотребни за тялото. Не забравяйте, че течности, различни от водата, също могат да Ви хидратират. Кафето и чаят се броят към дневния прием на течности, но внимавайте с калориите, ако избирате изискани кафе-напитки, които често са "заредени" с мазнини, захар и калории.

Поставете протеините и зеленчуците на първо място

Много от нашите празнични ястия често са с високо съдържание на калории, а с ниско съдържание на хранителни вещества и витамини, от които се нуждае тялото ни. Един от начините да се противопоставите на нездравословното хранене е да включите повече протеини и зеленчуци във всяко хранене, като същевременно намалите въглехидратите и мазнините. Богатите на протеини храни като месо, птици, яйца и бобови растения са хранителни, а също така доставят витамини от група В, витамин Е, желязо, цинк и магнезий. Така че когато добавяте протеини, а и намалявате празните калории, получавате допълнителни хранителни вещества, от които се нуждае тялото Ви. За да си набавите повече фибри (влакнини), забравете продуктите, богати на нишесте, и удвоете зеленчуците. Това е лесен начин да намалите калориите и да осигурите допълнителни фибри.

Внимателно подбирайте сладкишите

Сладкишите и лакомствата са неизбежно изкушение по време на празниците, но е важно да сте внимателен в избора си. Като част от проучването за храненето по време на големи празници 43% от анкетираните са признали, че хапват повече от един десерт по време на хранене. Това не е изненадващо, тъй като понякога копнеем за сладкиши между храненията. Друг път, особено по време на стрес, се обръщаме към сладкишите като лакомство или награда. За съжаление, много сладкиши имат много висока калорийна стойност, което е контра-продуктивно за поддържане на оптимално тегло.

Не е необходимо изцяло да отписвате сладкишите, но бъдете придирчиви. Опитайте се да се ограничите до малки порции от онези специални лакомства, които хапвате само по време на празници, и се опитайте да избегнете "ежедневните" сладкиши, които са далеч по-малко специални.

Можете и да преосмислите начина, по който приготвяте десертите за семейството си. Един от начините е готвене или печене с плодове. Структурата на сготвените плодове прави "манджата" да изглежда като десерт. Опитайте като добавите половинка грейпфрут или портокал под пилето, запечете праскови или ананас във фурната или задушете нарязани ябълки или сливи, докато омекнат, с пикантно-сладка канела или индийско орехче. За десерт с по-малко захар, подобен на сладолед, обелете няколко банана, увийте ги с восъчна [парафинова] хартия и ги замразете. Можете да ги нарежете и да си ги хапнете или ги разбийте в блендер.

Разходете поетите калории

Ходенето е и чудесен начин да излезете на открито и да дадете на мозъка си малко почивка. Това време на годината навън е много красиво, така че отделете време да излезете навън след хранене и да се разходите из квартала. Редовните физически упражнения носят огромна полза, като подобряват подвижността на ставите и чувството за благополучие.

Всички тези съвети ще Ви позволят да се чувствате добре по време на празниците. Имайте предвид, че колкото повече се отказвате от навиците си за балансирано хранене през 2020 г., толкова по-трудно ще Ви бъде да си ги върнете през новата година.

 

* материалът е предоставен от Herbalife Nutrition