За много хора е особено изкушаващо да работят в леглото, обградени от меки възглавници и меки чаршафи. Особено през последната година всъщност това се превърна в обичайното място за работа от къщи. За съжаление тази практика не е никак полезна и противно на очакванията на много хора, които трябва да работят от дома си, причинява повече вреди отколкото полезни последствие.

Защо е вредно да работим от леглото

Обърква режима на спане и мозъка

Мозъкът на човек свързва леглото с почивката и съня. Учени посочват, че когато започнем да работим от леглото, мозъкът ни се обърква, тъй като получава смесени сигнали и започва да възприема спалнята като място за работа. Това от своя страна нарушава лесното заспиване вечер, което пък може да причини безсъние и всички свързани с него проблеми.

Намалява продуктивността

Ако си мислите, че е стресиращо да занесете работата си вкъщи, колко стресиращо може да бъде да занесете цялата си работа в спалнята. Проучване в САЩ установява, че 72% от участниците в него, които са работили от леглото си, са страдали от депресия, безсъние и повишен стрес. Тези състояния значително намаляват продуктивността.

Разваля стойката

Матракът на леглото обикновено е предназначен да се ползва за спане и да помогне на тялото да се отпусне. Когато работите на лаптопа си върху леглото в продължение на часове, това значително натоварва тялото и разваля позата на човек. С течение на времето много от хората, които са работили по този начин, се оплакват от болки в гърба, врата, бедрата. Специалистите посочват, че макар много от работещите в леглото си да не усещат увреждането в позата още през първите дни, не означава, че няма да почувстват неудобството и неприятните последствие за стойката си на по-късен етап.

Леглото е истински рай за бактериите

Знаете правилото за смяната на матрака на всеки 3 до 5 години. Колкото и луксозен и защитен да е той, матракът се превръща в идеално място за виреене на различни бактерии. Ако го използвате не само за спане, а работите и много често се храните в леглото, сте изложени на още по-голям риск от бактерии. А те могат да причинят раздразнения по кожата, алергии и други здравословни проблеми.

Според резултатите от проучване върху тоалетната ви чиния има двойно по-малко бактерии и нечистотии, отколкото върху леглото.

Може да навреди на отношенията с партньора ви

Резултатите от проучване по темата сочат, че всяко използване на смартфон, таблет, лаптоп и каквито и да е други джаджи, докато сте в компанията на партньора ви, може да навреди на вашата връзка.

Спалнята е мястото, където се предполага, че трябва да бъдете отдадени на човека до себе си и да си почивате. Когато работите в леглото, докато любимият ви човек иска да му обърнете внимание или да си почива, свидетелства за пренебрежение и това е един от най-сигурните начини партньорите да се отдалечат един от друг.