Сладоледът, бисквитите и бонбоните изкушават с цветовете и божествения си вкус. Представяме ви 5 съвета, които да ви помогнат да им устоите и да не се поддавате на глада за сладко.

Всички обичат вкуса на сладкото. Дори в напреднала възраст желанието за него не изчезва. Налага се съзнателно да изключим захарта от менюто си, но това изобщо не е лесно, защото тя се крие и в някои продукти, които не подозирате, като кетчуп, мюсли или червено цвекло.

Захарта обаче е опасна, когато редовно се прекалява с нея - наднормено тегло, кариеси, повишен риск от диабет, ускорено стареене на кожата и вълчи глад са само част от последствията, които захарта причинява.

Колко захар е разрешена на ден

Според Световната здравна организация захарта трябва да е не повече от 10 % от дневния енергиен прием. При дневен прием на 2000 килокалории на ден, захарта, която поемате, трябва да бъде не повече от 50 грама.

Тези 50 грама се крият в 43 желирани мечета или в един млечен шоколад. Това обаче не е всичко - дневно поемаме захар под формата на сосове, сокове и др. и с това сметката набъбва.

Представяме ви 5 съвета, които ще ви помогнат да се отървете от зависимостта към захарта.

Поддържайте постоянни нива на кръвната захар

За да се отървете от глада за сладкиши е добре да започнете да консумирате храни, които съдържат сложни въглехидрати. Овесените ядки и пълнозърнестите продукти покачват бавно кръвната захар и подпомагат отслабването.

Освен това фибрите, които се съдържат в тях, осигуряват здрава чревна флора.

Заложете на високопротеинова диета

Протеините са сред най-добрите формули за засищане. Сухо месо, риба, яйца, бобови растения, извара и ядки са пълни с протеини, които бавно се усвояват от тялото.

Добър страничен ефект: протеините стимулират метаболизма и калориите в тях се усвояват директно по време на храносмилането им до около 30 %. За да се отървете от захарната зависимост, най-добре е да увеличите съдържанието на протеин в храната. Така че да не чувствате глад и ще ограничите желанието за сладкиши.

Пазете се от скритите капани на захарта

Тя дебне в кетчуп, сосове, червено цвекло, наденица и плодово кисело мляко. Хранителната промишленост използва белите кристали за по-пълен аромат и по-добра текстура на своите продукти. Има само едно нещо, което може да помогне: изучете внимателно съставките още в супермаркета.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

И внимавайте: дори зад термините захароза, лактоза, декстроза, фруктоза, малтоза и царевичен сироп, се крие захар. Всички те осигуряват на организма само празни калории - без витамини или минерали. Ако искате да се отървете от захарта, не трябва да попадате в тези капани.

Осигурявайте си достатъчно сън

Един от най-хубавите начини да се отървете от захарната зависимост всъщност е сънят! Защото, ако не спите добре, недостигът на енергия изисква бърза енергия под формата на захар. Прихапването на шоколадови блокчета, желирани бонбони и т.н. се наблюдава все по-често в стресови ситуации, тъй като бонбоните осигуряват бърза енергия и също имат положителен ефект върху производството на хормона на щастието серотонин - това повдига настроението.

Редовни упражнения

Ако се движите редовно, тялото и умът ви ще ви се отблагодарят. Рискът от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания и затлъстяване намалява. Освен това някои мозъчни вещества се освобождават, което възпрепятства развитието на апетита - перфектно да се отървете от пристрастяването към захарта. Друг плюс: Спортът подобрява храносмилането и увеличава метаболизма, който изгаря повече калории.