Вероятно имате поне един приятел или приятелка, които имат пиърсинг. И може би поне веднъж в живота си сте се замисляли дали и вие да не си сложите обеца на някое по-нестандартно място. А като родители, рано или късно ще се сблъскаме с желанието на децата си да си сложат обеца на носа, на веждата или къде ли не, и е необходимо да знаем какви са рисковете, за да им дадем най-добрия съвет. Първата реакция на повечето майки и бащи е да се опитат да разубедят детето си и някои наистина успяват в това начинание. Но когато децата ни достигнат една определена възраст, особено през тийнейджърските години, за родителите е все по-трудно да се противопоставят на тези желания. И някой ден виждате, че вашата 16-годишна или 18-година дъщеря просто се прибира с пиърсинг над горната устна например.

Не всички метали са подходящи

Среброто не е най-добрият избор, когато става сума за пиърсинг. То причинява алергии и събира доста бактерии. Никелът и златото също не са подходящи, защото причиняват дразнене на кожата. За нов пиърсинг най-подходящите метали са титан и медицинска стомана, които са идеални за хора с чувствителна кожа.

Вероятно ще имате реакции и проблеми след поставянето на пиърсинга

След като ви поставят пиърсинга, е нормално да получите подуване, зачервяване, лека болка и поява на бяла или прозрачна течност на мястото.

По-притеснителните симптоми обаче могат да са твърде силна болка и зачервяване, както и появата на жълта или сива течност, усещане на парене, силна неприятна миризма и дори повишена температура.

Не е достатъчно просто да изплакнете мястото на пиърсинга с вода

Инфекциите след поставянето на пиърсинг могат да бъдат предотвратени, ако се взимат необходимите мерки. Най-добре е мястото да бъде редовно изплаквано с физиологичен разтвор. Ако например сте си поставили пиърсинг на носа, нужно е да потопите носа си в разтвора. Нанасянето на физиологичен разтвор може да бъде осъществено и с помощта на памучни тампони.

Снимка: iStock by Getty Images

Понякога е необходимо по-дълго време, за да заздравее пробитото място

Колко време ще е необходимо, за да заздравее мястото на пиърсинга зависи от това къде и как е поставен. Обикновено пиърсингът на носа отнема между 4 и 6 месеца, за да заздравее напълно. Пиърсинг, поставен на хрущяла на ухото, отнема между 4 и 8 седмици, а пиърсингът на пъпа може да заздравява цяла година.

Снимка: iStock by Getty Images

Не си правете пиърсинг с пистолет

В някои козметични студиа пистолетът за поставяне на обеци е често използвано средство. Когато става дума за поставяне на пиърсинг, особено на места, различни от меката част на ушите, пистолетът не е най-доброто решение. Те могат да причинят нараняване и разкъсване на тъканите. Когато искате да си направите пиърсинг, посетете специализирано студио, където използват игли за поставянето на пиърсинг.

Снимка: iStock by Getty Images

Не си правете пиърсинг на гладен стомах

Преди да си направите пиърсинг е добре да хапнете нещо предварително, да пиете достатъчно вода, защото иначе може да се почувствате замаяни и да ви прилошее по време на процедурата. Хубаво е и да сте се наспали добре и изобщо да сте в добро здравословно състояние. Ако имате някакви здравословни проблеми и не се чувствате добре, по-разумно ще е да отложите поставянето на пиърсинга за по-подходящ момент.