Човешкото тяло разчита на широк спектър от минерали, витамини и други микро- и макроелементи, за да функционира правилно и да остане здраво. Някои от тези хранителни вещества са добре познати, докато други не са.

Молибденът е във втората група.

Повечето хора не знаят достатъчно за него, въпреки че този елемент е от решаващо значение за здравето ни.

Какво представлява молибденът?

Молибденът е основен микроелемент от решаващо значение за нашето здраве и благополучие. Наименованието молибден идва от неолатински molybdenum. Този конкретен термин, който се корени в гръцкия език, означава олово.

Молибденът е от съществено значение за здравето на всички живи същества. Както растенията, така и животните и хората се нуждаят от него за правилното си функциониране. Този микроелемент присъства и в почвата, с изключение на почвите с висока киселинност. Оттам той се пренася към вас чрез храните, които консумирате.

Какво прави молибденът?

Молибденът е необходим за преработката на протеини и генетичен материал като ДНК. Организмът разчита на този микроелемент за разграждане на лекарства и други токсични вещества. Като структурна съставка на молибдоптерина този елемент е необходим за функционирането на четири ензима като ксантиноксидаза, сулфитоксидаза, алдехид оксидаза и митохондриален амидоксим редуциращ компонент (mARC). Функционирайки като ензимен кофактор, молибденът помага на организма да предотврати натрупването на токсини, които биха могли да причинят различни здравословни проблеми.

Какво се случва, когато организмът ви е беден на молибден?

Ниските нива на молибден в организма могат да понижат либидото, да намалят сперматогенезата и да причинят проблеми с плодовитостта при мъжете. Ниските нива на молибден могат да забавят пубертета или да намалят броя на зачеванията при жените. Когато нивата на молибден са ниски за дълъг период от време, те могат да увеличат риска от рак на хранопровода. Например в един малък регион в Китай честотата на рак на хранопровода е около 100 пъти по-висока от тази в Съединените щати. Данните показват, че почвата в този конкретен регион съдържа значително по-ниски количества молибден, което води до дългосрочен нисък прием на този елемент с храната. В други райони с по-висока честота на рак на хранопровода, като Иран и Южна Африка, хората имат ниски нива на молибден в организма.

Какви са признаците и симптомите на недостиг на молибден?

Дефицитът на молибден е рядко срещан при здрави хора, които се хранят с добре балансирана храна. Нещо повече, за молибденов дефицит се съобщава само при някои хора с генетична мутация, която предотвратява синтеза на молибдоптерин и сулфитоксидаза. Единственият доклад за придобит молибденов дефицит е от 1981 г., когато пациент в болница е получавал изкуствено хранене през сонда. Пациентът не е получавал молибден. Това е довело до дефицит и симптоми като:

 • Тахикардия (ускорен сърдечен ритъм)
 • Бързо дишане
 • Дезориентация
 • Повръщане
 • Кома
 • Главоболие
 • Нощна слепота

Какви са ползите от молибдена?

Молибденът е от решаващо значение за нашето здраве и благополучие. Важността на този микроелемент изисква по-нататъшни изследвания на всички негови механизми на действие и ефекти, които изпитваме.

По-долу можете да научите повече за най-важните ползи от молибдена.

1) Управление на рака на простатата- Въпреки че са необходими повече изследвания, молибденът може да помогне. Данните показват, че молибденът проявява антипролиферативна активност спрямо клетките на рака на простатата.

2) Антиоксидантни ефекти- Индиректно молибденът може да ни помогне да се предпазим от проблеми, причинени от оксидативен стрес. Последиците от оксидативния стрес включват увреждане на ДНК, по-бързо стареене, повишен риск от рак, по-висок риск от диабет и лошо сърдечно здраве.

3) Подобряване на мъжката плодовитост- Често срещани фактори, които водят до борба с плодовитостта и безплодие, са тютюнопушенето, употребата на алкохол, наднорменото тегло или затлъстяването, нарушенията в употребата на психоактивни вещества, излагането на токсини, травмите на тестисите, ниските нива на тестостерон и други. Проучване от "Системна биология в репродуктивната медицина" установява, че умерената доза молибден повишава параметрите на сперматозоидите, включително индекса на епидидимиса, подвижността на сперматозоидите, морфологията и броя на сперматозоидите.

4) По-нисък риск от кариес- Зъбният кариес засяга милиони хора по света. Известен още като зъбен кариес или кариес, този проблем се причинява от разрушаването на зъбите поради киселините, които бактериите произвеждат. Едно от най-значимите предимства на молибдена е потенциалът му да ви предпази от кариес. Това може да се дължи на функцията му да защитава организма от токсични или патогенни съединения.

5) Управление на анемията- Желязодефицитната анемия възниква поради недостатъчно количество желязо в организма. Без достатъчно желязо организмът не може да произвежда хемоглобин - вещество в червените кръвни клетки, което им позволява да пренасят кислород. Проучванията показват, че хранителният молибден може да подпомогне лечението на желязодефицитната анемия. Антианемичните ефекти на молибдена се дължат на повишената активност на един или повече молибдоензими.

6) Лечение на артрит- Артритът е наименование на повече от 100 вида състояния, които се обозначават с болки в ставите и възпаление. Остеоартритът и ревматоидният артрит са сред най-разпространените видове на това заболяване. Антиартритните ефекти на молибдена са същите като антианемичните свойства - повишената активност на молибдоензимите, свързана с този микроелемент.

7) Профилактика и управление на диабета- Профилактиката или управлението на диабета са важни, тъй като последиците от това метаболитно състояние могат да бъдат катастрофални. Когато не се управлява, диабетът може да засегне здравето на сърцето, очите и много други неща. Здравословните нива на молибден са свързани с по-нисък риск от диабет. Освен това има данни, че ниската концентрация на молибден е свързана с метаболитния синдром. Тъй като молибденът може да имитира някои инсулинови фактори, този микроелемент може да допринесе за управлението на диабета.

Кои храни са богати на молибден?

 • Млечни продукти като мляко, сирене и кисело мляко
 • Бобови растения, като черноокия боб
 • Листни зеленчуци
 • Картофи
 • Ориз
 • Банани
 • Яйца
 • Пилешко месо
 • Говеждо месо
 • Меса от органи (особено черен дроб и бъбреци)

Количеството молибден в храната зависи от концентрацията на този елемент в почвата и водата за напояване. За щастие дефицитът на молибден се среща рядко. Напълно възможно е да си набавите достатъчно молибден с добре балансирана диета.