Витамин D поддържа костите ви здрави и може да предпази от рак. Но някои "здравословни" диети могат да ви изложат на риск от дефицит на витамин D и днес ще ви разкажем за тях. Дефицитът на витамин D е свързан с хронични заболявания като сърдечно-съдови и рак. Твърде стриктното ограничаване на определени храни може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Симптомите за дефицит на витамин D включват умора, депресия, безплодие, хронична болка и чести респираторни инфекции.

Вижте 7 диети, с които трябва да внимавате:

Веган

Най-лесният начин да си набавите витамин D е слънчевата светлина върху кожата ви, която стимулира тялото да произвежда витамин D. Но през зимата ще трябва да си го набавяте допълнително. За съжаление на веганите, млечните продукти, рибата и яйцата са сред най-богатите хранителни източници на този витамин.

Ово-вегетарианец

Подобно на веганската диета, ово-вегетарианският подход към храненето изключва вашите основни хранителни източници на витамин D. Ово-вегетарианците ядат растителни храни като зеленчуци, плодове, зърнени храни, ядки, семена и боб, а също така включват яйца, но не млечни храни.

Ово-вегетарианците могат да задоволят нуждите си от витамин D, като пият обогатени сокове и мляко на растителна основа и ядат яйца и диви гъби. Гъбите са единственият растителен източник на витамин D, защото те могат да произвеждат витамин D от слънчева светлина, но само изложените на слънчева светлина диви гъби осигуряват значителни количества.

Алкална диета

Тази диета включва консумацията на алкални храни, за да намалят общата киселинност на тялото ви. В нея влизат повечето зеленчуци, някои плодове, боб, бадеми и зърнени храни, като елда и лимец. Идеята, че намаляването на киселинността на тялото ви ще подобри здравето ви, е съмнителна и диетата определено може да доведе до недостиг на важни хранителни вещества - като витамин D.

Рибата, яйцата и млечните продукти са в списъка на киселинните храни, но въпреки това тези храни са най-добрите ви хранителни източници на витамин D.

Останалите 4 диети, които ви излагат на риск от дефицит на витамин D, вижте ТУК