До 80% от нашата имунна система се намира в червата, което ги прави център на здравето ни. Червата също така се наричат "вторият мозък" заради въздействието им върху нашето психично благосъстояние, пише в статия, публикувана на сайта на д-р Джош Акс - световноуважаван специалист по функционална медицина, натуропатия и клинично хранене.

Много йога пози се фокусират върху коремната област, така се стимулират нервните клетки на стомашно-чревния тракт да взаимодействат с мозъка чрез блуждаещия нерв. Някои изследвания показват, че йога терапията може да помогне на хората, борещи се с възпалителни заболявания на червата и разстройства в настроението. Йога (заедно с аеробни упражнения) помага за подобряване на парасимпатиковия тонус, като връща блуждаещия нерв в правилно положение.

Съвременните стресови фактори често причиняват на симпатикусовата нервна система претоварване, отприщвайки хормоните на стреса, които ни изпращат в режим "бий се или бягай". Това забавя храносмилането и може да доведе до всякакви смущения, включително подуване на корема, запек или диария.

  • Поза Крокодил

Поза Крокодил

Снимка: iStock by Getty Images

Легнете с лице надолу към пода. Сложете ръцете си една върху друга, като всяка лежи на противоположния лакът. Челото лежи на кръстосаните ръце. Ако това създава напрежение в раменете ви, можете да плъзнете лактите си малко по-широко встрани или да навиете одеяло и да го поставите под ключиците си.

Леко отделете краката на удобно разстояние. Затворете очи и отпуснете раменете, корема и краката. Насочете вниманието си към дъха и усещането за корема върху пода при всяко вдишване. Останете в позата крокодил от 2 до 5 минути.

  • Усукване

Усукване

Снимка: iStock by Getty Images

Това нежно усукване помага за насърчаване на гръбначната гъвкавост, като същевременно освобождава напрежението в гърба. Освен това масажира органите в корема.

Легнете по гръб с ръце, опряни в пода, отстрани. Сгънете коленете и поставете краката на пода на разстояние колкото е ширината на ханша. Задържайки краката на пода, издишайте и спуснете коленете и долната част на тялото надясно. (Имате опция да завъртите главата си в обратна посока, гледайки встрани). Вдишайте и изтеглете коленете си обратно към центъра. Издишайте и бавно спуснете коленете и долната част на тялото наляво, с опция да погледнете през дясното рамо. Повторете от 3 до 5 пъти. 

  • Мост

Снимка: iStock by Getty Images

Легнете по гръб и сгънете коленете, като краката се отдалечават от бедрата. Поставете ръцете си отстрани на пода. Подпирайки се на лопатките, натиснете петите си към пода, за да повдигнете внимателно бедрата от земята. Задръжте така за 5 до 10 вдишвания и издишвания.

  • Поза коленете до гърдите

Поза коленете до гърдите

Снимка: iStock by Getty Images

Легнете по гръб с изпънати крака и се отпуснете на пода. Издишайте и издърпайте дясното коляно към гърдите. Увийте ръце около десния крак точно под коляното, задръжте за 15 секунди, като внимавате да държите гърба, раменете, таза и другия крак на земята. Повторете упражнениято с другия крак.

Накрая сгънете двата кръка, обвийте ръцете си около тях, като ги привлечете към гърдите, докато се отпускате. Задръжте за 10, до 15 секунди.

  • Прегъване напред

Снимка: iStock by Getty Images

Застанете в изправено положение с крака малко по-широки от ханша. Сгънете в коленете и поставете ръцете си върху бедрата. Докато издишвате, свивайте тялото си напред, като целта е да допрете корема до бедрата, издърпвайки го навътре към гръбнака. Вдишайте и се отпусне. Повторете 10 пъти.

За предпазливост: Позата може да не е подходяща за хора, които имат херния, скорошни коремни операции, бременни жени, при менструация, глаукома или неконтролирано високо кръвно налягане.

  • Усукване на гръбнака

Снимка: iStock by Getty Images

Започнете в седнало положение, с изпънати крака пред себе си. Сложете десния си крак над лявото коляно, като го застопорите на пода. Поставете дясната ръка зад себе си, върховете на пръстите на пода. Вдишайте и при издишването поставете левия си лакът на външното дясно бедро, за да преминете към нежното завъртане на гръбнака. Погледнете през дясното рамо, без да напрягате врата си. Направете 5 вдишвания в тази поза. Внимателно преминете в изходно положение и повторете с другия крак.

Забележка: Завъртането трябва да е леко и доколкото позволява тялото ви в момента.

  • Крака на стената

Снимка: iStock by Getty Images

Тази успокояваща поза насърчава по-нататъшния преход на тялото ви в режим "почивка", като същевременно подпомага кръвообращението и здравето на стомашно-чревния тракт.

Легнете по гръб и качете краката си на стената. Намерете удобното за вас разстояние от нея. Повдигнете бедрата достатъчно, за да поставите навита малка кърпа под таза. Затворете очи и насочете вниманието към дъха си. Останете така от 3 до 5 минути, като използвате издишванията, за да се отпуснете. Дишайте, почивайте и оставете гравитацията да свърши своето.