Щитовидната жлеза се нуждае от йод, за да работи правилно и да произвежда достатъчно тиреоиден хормон за нуждите на тялото ни. Ако не получаваме достатъчно йод, рискуваме хипотиреоидизъм или гуша - щитовидна жлеза, която се увеличава, за да компенсира недостига на хормони на щитовидната жлеза.

Твърде много йод може да бъде също толкова вреден за щитовидната жлеза, колкото и твърде малко. Трябва да внимавате с количествата, които приемате, но ако се храните балансирано, няма от какво да се притеснявате. Вижте храните, които ще ви помогнат да поддържате щитовидната си жлеза здрава:

1. Йогурт

Снимка: iStock by Getty Images

Количеството йод в млечните продукти е различно. То варира в зависимост от добавките, които се дават на животните. Обикновеното, нискомаслено кисело мляко или гръцкото кисело мляко е добър източник - то може да съставлява около 50% от дневния ви прием на йод.

2. Бразилски орех

Снимка: iStock by Getty Images

Бразилските орехи съдържат друго хранително вещество, което помага за регулирането на хормоните на щитовидната жлеза - селен. Той може да помогне за предотвратяване на дългосрочно увреждане на щитовидната жлеза при хора с проблеми, свързани с щитовидната жлеза, като болестта на Хашимото и болестта на Грейвс. Твърде много селен обаче може да причини "дъх на чесън", загуба на коса, обезцветени нокти и дори сърдечна недостатъчност, така че, бъдете внимателни с него.

3. Мляко

Снимка: iStock by Getty Images

Млякото и млечните продукти са сред най-добрите източници на йод. Напитките на растителна основа, използвани като заместители на млякото, като соеви и бадемови напитки, съдържат относително малки количества йод. Изпиването на 1 чаша нискомаслено мляко ще задоволи около една трета от дневните ви нужди от йод.

4. Пилешко и телешко месо

Снимка: iStock by Getty Images

Цинкът е друго ключово хранително вещество за вашата щитовидна жлеза - тялото ви се нуждае от него, за да произвежда хормони на щитовидната жлеза. Приемането на твърде малко цинк може да доведе до хипотиреоидизъм. Месата са добър източник на цинк и е хубаво да присъстват в ежедневното ви меню.

Останалите 4 храни, които ще ви помогнат да поддържате щитовидната си жлеза здрава, вижте ТУК