Вярвате ли, че има миризма, която ще ви накара да се откажете от пушенето? Е, време е да повярвате, пишат от MissBloom.

Има няколко мощни аромата, които със сигурност ще ви накарат не само да се почувствате по-добре, но и да се отървете от някои вредни за вас навици. Ароматът на лимон, например, може да ви накара да се почувствате по-щастливи, а миризмата на банани намалява апетита... всичко това потвърждава, че ароматерапията може да подобри вашето здраве.

Лимон срещу депресия

Миризмата на лимон може да ви направи по-щастливи. Доказателство за това е японско проучване, в което 12 пациенти с депресия са били подложени на изследване. Стаите им, в които прекарвали по-голямата част от времето си, са били напръскани с цитрусови аромати. Вследствие на това е установено, че нивата на хормоните се нормализират, стимулира се имунната система и пациентите се чувстват по-щастливи. Това довело до значително понижаване на дозите на антидепресантите, от които доскоро имали нужда.

Жасмин за добър сън

Ако все още се чувствате изморени, когато се събудите сутрин, макар да сте спали задължителните осем часа, опитайте да подобрите своя сън с аромат на жасмин. В проучване на Асоциация към "Източната психологическа конференция" от 2011 г., изследователите анализирали 20 души, чиито спални били ароматизирани с жасмин, с лавандула или не е имало никаква миризма. Накрая се оказва, че участниците със спалните с жасмин са имали много по-спокойна нощ и са били по-малко стресирани на сутринта от останалите.

Черен пипер срещу тютюнопушене

В проучване, проведено през 2013 г., на стотици пушачи им е давано да миришат етерично масло от черен пипер или от ангелика. И двете етерични масла са имали различни странични действия, но с един ефект - намаляване на цигарите. Участниците, които са поели аромата на черен пипер, са усещали парене в гърлото. Останалите, които вдишвали миризмата на ангелика, са усещали такъв релакс, че не им е била нужна цигара, за да се успокоят в моментите на нервност.

Рози за сладки сънища

Често ли сънувате кошмари? Ако е така, сложете една ваза с рози до леглото си и вече ще се наслаждавате на сладки сънища. Според немско проучване жените, които имат ароматните цветя в спалнята си, имат повече приятни нощи от останалите дами. Експертите са категорични, че различните миризми могат да повлияят на емоционалната реакция на мозъка, а розите обикновено се свързват с щастливи спомени.

Бананът ви кара да се чувствате сити

До този извод е стигнал известният д-р Алан Хърш от Центъра по миризми и вкусове в Чикаго, който подложил над 3000 души с наднормено тегло на специално изследване. Те е трябвало да миришат аромати на банани или зелени ябълки във всеки миг, в който усетят глад. Накрая те загубили по 1,5 кг на месец без никаква диета. Експертите обясняват, че определени миризми предизвикват отделянето на хормони, които дават илюзията за ситост.