Екип от австралийски изследователи откри биохимичен кръвен показател, който може да помогне за установяване на риск от синдрома на внезапната смърт при новородени бебета.

Специалистите определят находката си като пробив, който може да създаде възможности да се предотвратят трагедии в бъдеще.

Данните от изследването показват, че починали в съня си бебета са имали по-ниски нива на ензима бутирилхолинестеразата (BChE), малко след раждането си. Той играе важна роля за активирането на мозъка и ниските му показатели могат да ограничат способността на бебето да се събуди и да реагира на заобикалящия го свят.

Снимка: iStock by Getty Images

Откритията са от изключително значение и не само дават надежда, но и отговарят на въпроси, възникнали в миналото, казва ръководителят на изследването доктор Кармел Харингтън от Детската болница в Уестмид, Австралия.

Привидно здраво бебе, което спи и не се събужда, е кошмар за всеки родител. Харингтън казва, че досега не е имало абсолютно никакъв начин да се установи риск новородено да почине в съня си.

"Това вече не е така. Намерихме първия показател, който може да даде индикация преди настъпването на смъртта", казва специалистката.

Снимка: iStock by Getty Images

Използвайки засъхнали петна от кръв, екипът на Харингтън сравнява нивата на ензима при 26 бебета, засегнати от синдрома на внезапната смърт, 41, починали от други причини и 655 оцелели.

Установено е, че нивата на ензима са значително по-ниски при децата, които са починали в съня си. Това предполага, че тези деца са уязвими към проблеми с вегетативната нервна система, казаха изследователите.

Синдромът на внезапната смърт се проявява при привидно здрави новородени, докато спят. Самата доктор Харингтън е изгубила преди 29 години собствено си дете по този начинм предава БТА. Тя се е отдала на изследвания на причините за това състояние.

Още проучвания "трябва да се предприемат спешно", за да да определи дали рутинното измерване на ензима може потенциално да помогне за предотвратяване на бъдещи смъртни случаи на новородени, е мнението на австралийските учени.

Резултатите от проучването са публикувани в изданието "Лансет".

Снимка: iStock by Getty Images