Аюрведа - как да живеем по-здравословно и в харомния със себе си
Вижте кои са основните принципи на тази древна наука
Аюрведа е форма на холистична медицина, която е фокусирана върху насърчаването на баланса между вашето тяло и ума. Според тази древна медицинска наука пет елемента съставляват Вселената - въздух, вода, пространство, огън и земя. Смята се, че тези елементи образуват три различни доши, които се определят като видове енергия, които циркулира в тялото ни - вата доша (в която доминират елементите въздух и пространство), пита доша (в която доминира елементът огън) и кафа доша ( в която доминират елементите земя и вода).
Според Аюрведа всеки човек се влияе от някои елементи повече, отколкото от други и ако страдаме от дадено заболяване, това означава, че има дисбаланс в нашите доши. Всяка доша отговаря за специфични физиологични функции. Например пита доша контролира глада, жаждата и телесната температура. Междувременно вата доша поддържа електролитния баланс и движението, докато кафа доша насърчава функцията на ставите.
Привеждането на нашата система обратно в баланс е ключът към лечението. Аюрведичните лечения нямат отрицателни странични ефекти и това е една от причините много хора да се обръщат към тях. Сред най-често срещаните съвети за подобряване на имунитета според Аюрведа са събуждането рано сутрин (около 45 минути преди изгрев слънце), приемането на прясно приготвена храна и избягване на кафе или чай на гладен стомах или точно преди хранене, по-малко мляко и млечни продукти, задължително да имате три хранения на ден, като включвате в тях предимно сезонни плодове и зеленчуци, да не пиете вода около час и половина след хранене, преиодично да прочиствате червата си чрез гладуване веднъж седмично и да си лягате не по-късно от 22:00 часа.
Аюрведа отдава голямо значение на начина на живот и днес ще ви разкажем за някои аюрведични продукти, които могат да ви помогнат да постигнете този баланс и да се научите да поддържате вашето здраве в най-добрата му форма:
Купи Гхи е един от най-популярните продукти в традиционната индийска медицина Аюрведа. Според нея то осигурява на тялото важни мастни киселини и допринася за подобряване паметта, за забавяне на процесите на стареене и за повишаване на имунитета. Според водещи индийски специалисти по Аюрведа, една чаена лъжичка гхи сутрин на гладно подобрява смазването на ставите и стимулира производството на ставна течност; допринася за овлажняване на кожата и ѝ осигурява повече блясък; осигурява на тялото незаменими аминокиселини, които подпомагат изгарянето на коремните мазнини; подпомага възстановяването на изтощената коса, благодарение на мастните киселини и антиоксидантите в състава си.
Купи Женското биле (Glycyrrhiza glabra), наричано още сладък корен или сладник, е вид растение от семейство Бобови, разпространено в Южна Европа и Близкия Изток, но е популярна съставка в много индийски аюрведични ястия и рецепти. Подправката има положително въздействие върху храносмилателната, дихателната, нервната, отделителната и репродуктивната системи на организма. Женското биле е полезно при кашлица и простуда, бронхит, възпалено гърло, ларингит, язва, повишена киселинност, болезнено уриниране, болки в корема и обща отпадналост.
Купи Био бадемовото масло съдържа полезни за човешкия организъм омега мастни киселини, витамин Е, магнезий, цинк и мед, които са мощни антиоксиданти. Те подсилват имунитета и имат противовъзпалителни свойства. Бадемовото масло е отлична и здравословна алтернатива за готвене и приготвяне на вкусни кулинарни шедьоври. Може да послужи и като добавка за овкусяване на салати, както и за приготвяне на студени супи и др.
Галгант (Galgant) Ayurveda Био
Купи Галгантът е източна подправка с евкалиптово-смолиста нотка и леко горчив, но силно пикантен вкус. Съдържа лютиви вещества, които имат противовъзпалителен ефект, както и гингерол, флавоноиди и танини. Препаратите, приготвени от корени на галгант, се препоръчват при заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, колики) и като средство, което повишава апетита и подобрява храносмилателния процес.
Купи Ану Тайла е билково масло, което се използва за аюрведична лечебна процедура, известна като нася терапия, която подпомага установяването на равновесие между трите типа доша (енергии) - вата, пита и кафа. Тя се състои в масажирането на ноздрите с ароматната смес от доказали качествата си през вековете билкови масла и екстракти и допринася за подобряване на цялостното състояние на организма и облекчаването на широк спектър от симптоми и здравословни проблеми.
Купи Боб Мунг Дал е един от най-добрите източници на растителен протеин, а в аюрведичната кухня той е изключително почитан и е една от ключовите храни. Бобът има приятен леко сладък вкус, не предизвиква алергични реакции и в същото време е богат на хранителни лечебни свойства. Той има завидно съдържание на фибри, които оказват положителен ефект на храносмилателната система и храносмилателния тракт.
Купи Шаркара се извлича от захарна тръстика и е най-високо ценената разновидност на захарта в Аюрведа. Производството на тази "кралска захар" изисква много усилия и се извършва специално за Amla Natur в малки фабрики в Индия. Използва се традиционна аюрведична технология, при която се отстраняват киселинообразуващите вещества, съдържащи се основно във възлите и корените на захарната тръстика.
Купи Каменната сол е по-полезната за организма алтернатива на обикновената трапезна сол, тъй като съдържа изобилие от минерали и микроорганизми. Добиваната в Хималаите saindhava lavan е високо ценена в аюрведичната медицина, където се прилага при лечението на различни здравословни проблеми като настинка и кашлица и се използва за подобряване на храносмилането и зрението.
Бъбреци и черен дроб - Бумямалаки Чурна
Купи Филантусът е билка, която се среща в Южна Америка и в Индия. Растението е популярно и често използвано в аюрведичната лечебна практика за поддържане здравето на черния дроб, бъбреците и уринарния тракт. Смята се, че е в състояние да разбива камъни в бъбреците и да подпомогне изхвърлянето им без болка и кървене.
Купи Използваната вече над две хилядолетия билкова смес трифала е един от стълбовете на аюрведичната медицина. В Индия тя се смята за една от най-великите и най-универсалните по своето действие формули в традиционната медицина Аюрведа, тъй като допринася за поддържане на равновесието на трите енергии (доши) - вата, пита и кафа. Всяка от основните съставки на трифала въздейства на тялото по различен начин.
В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.