Сигурна съм, че повечето от вас вече са чували за тренировки с електро-мускулна стимулация на тялото. Преди няколко години навлязоха в България като нов, обещаващ спортен тренд. И вече са се наложили като предпочитано занимание особено за хората, които искат да се натоварят качествено, а разполагат с много малко време. Ще попитате защо?

Вижте снимки >>

Тренировката XBODY представлява предизвикване на мускулни контракции чрез електрически импулси. При стандартна тренировка (например във фитнес зала), когато се натоварвате повече, изгаряте и повече калории, но всъщност човешкият организъм винаги си оставя допълнителна енергия като резерв. Докато при стимулиране с XBODY, тялото ни е мотивирано да изразходва много повече енергия, защото мускулните групи се натоварват повече и по по-различен начин: чрез електро импулси. И така всяко едно движение, което правите, тренирайки с "ток", е много по-ефективно от нормално. Например вместо стандартна тренировка за около 40- 50 минути, с XBODY може да натоварите интензивно цялото си тяло само за 20 минути.

В динамиката на ежедневието си бих искала да споделя своя опит не само с онези от вас, които обичат спорта, но и с хората, които са ограничени откъм време и искат да се сдобият с така мечтаната фигура. Няма да обещавам чудеса, а просто ще разкажа своя опит с този вид тренировки с надеждата да бъдат полезни за вас.

Снимка: Вяра Младенова

Научих за XBODY съвсем случайно, понеже се намираше в непосредствена близост от дома ми. Реших да пробвам малко след като бях родила, може би 1 месец след раждането. И първото ми впечатление беше изключително приятно. Не очаквах да се натоваря само за 20- тина минутки, но най-интересното беше, че усетих как мигновено изхвърлям ненужната вода от организма си. Всичко, което правех като натоварване, например клекове, каране на колело, коремни преси и други, беше малко по-трудно за изпълнение поради електро-мускулното съпротивление. A резултатът след 3 месеца трениране с ток по 3 пъти в седмицата беше доста добър. Успях да стегна корема си, да се освободя от излишния целулит и да подобря цялостния си метаболизъм и кръвообръщение. Бих препоръчала XBODY за хората, които имат много малко време за спорт, а искат да са във форма. Както и за тези, които искат да добавят по-различно мускулно натоварване към стандартния си фитнес график.

Бързам да вметна за всички майки, които се чудят как да нагласят програмата си, че този вид тренировки е подходящ да вземете детенцето си с вас. Доста често през уикендите взимам дъщеричката ми със себе си, докато спортувам. А на нея ѝ е изключително интересно какво прави мама и понякога активно се намесва в частта с клековете...

На базата на моя опит мога да кажа, че най-отявлените ползи за мен са изчистването на излишната вода от тялото и пестенето на време, тъй като с XBODY е достатъчно да се тренира дори само 2 пъти в седмицата по 20 минути. Освен това ставите не се натоварват за разлика от други спортове, а електро-мускулното стимулиране действа отлично и облекчава проблеми в гръбначната област.

Oще от рубриката VЯRAFIED следете в Инстаграм.