Д-р Антоан Спасов е ангиолог с повече от 20 години опит. Има допълнителна квалификация по ултразвукова съдова диагностика към МУ-София и сертификат за инвазивна ангиология към СУ "Св. Климент Охридски". Д-р Спасов работи в Клиниката по ангиология и кардиология в "Аджибадем Сити Клиник - Сърдечно-съдов център", от 2015 г. е единственият съдов специалист у нас, който сътрудничи на израелския съдов хирург д-р Яир Галили, който успешно лекува разширени вени с иновативна технология.

- Д-р Спасов, какъв е рискът за здравето от наличието на разширени вени?

Рискът при разширените вени е, че склонността им да се възпаляват, в сравнение със здравите, е доста по-висока. Но, ако вената не създава някакъв дискомфорт и болезненост, няма спешност да се прави интервенция.

Невинаги при хора с разширени вени се налага операция, била тя и неинвазивна. Но за съжаление, при веднъж появили се разширени вени, медицината не е измислила начин, който да върне състоянието им в първоначалната форма. За операция се мисли в по-напредналите стадии на заболяването. Общо взето, от 2 десетилетия се налагат алтернативните методи на лечение на разширените вени, дори сред съдовите хирурзи. Тези методи са радиофреквентна лазерна аблация, склеротерапия, използват се различни лепила също така.

- По какъв начин бихме могли да поддържаме сърдечносъдовата система в добро състояние?

- На Запад все повече се налага т.нар. медицина на здравословния начин на живот, която профилактира не само сърдечносъдовата система, в частност разширените вени, но и всякакви хронични заболявания. Бъдещето на медицината е в профилактиката. Фактори, които до голяма степен допринасят за това да имаме разширени вени, са наднорменото тегло, липсата на движение, нездравословният начин на хранене, което означава консумация предимно на рафинирани храни. Те предразполагат към запек и недостатъчно регенериране на тъканите, тъй като има недостиг на витамини и минерали в тях.

Снимка: iStock Images

- Относно храненето, вие какво препоръчвате на пациентите си?

- Може да се каже, че храни, които са здравословни, е добре да се консумират умерено. Т.е., да пием вода умерено, да ядем хляб умерено, плодове също. Умереност за неща, които са вредни, няма и е хубаво да се избягват. По отношение на мазнините и месата, това е тема, която е проучвана и категорично е доказано, че там, където се консумират животински продукти, развитието на съвременните заболявания е в своя апогей. Това са напредналите държави, където има най-много сърдечносъдови и метаболитни заболявания - водещи са атеросклерозата и диабетът. А където ги има тези две заболявания, са налице и венозните болести. Медицината доказа категорично, че колкото повече се придържа човек към растителна диета, толкова шансът да се разболее е по-малък.

Не казвам на моите пациенти да станат вегетарианци, да не приемат месо или млечни продукти, но препоръчвам основата на храненето им да са бобовите храни, зеленчуците и зеленолистните растения. Останалите продукти може да разнообразяват храненето, но с мярка.

Снимка: iStock Images