Стоматологът д-р Иван Станчев е завършил медицинския университет в София. Баща му също е зъболекар. Съосновател е на Дентално студио N7. Не спира да се развива и да търси нови предизвикателства в работата си. Новите технологии са част от ежедневието му и според него именно те са бъдещето на медицинската професия. В свободното си време обожава народните танци и е активен танцьор. Специалистът отговоря пред Dir.bg на въпросите, които най-често ни вълнуват, когато трябва да се погрижим за здравето на зъбите си.

- Д-р Станчев, никой не обича да ходи на зъболекар, но всъщност всички излизаме много доволни от стоматологичния кабинет, когато вече не ни боли или пак сме си върнали комфорта. Лошото е, че сякаш повечето хора ходят при дентален специалист, само когато се появи сериозен проблем. Обяснете - защо наистина е важно да го правим профилактично?

- Както много от общите за организма заболявания, така и оралните могат да се развият незабелязано за пациента. Често, когато се появят първите оплаквания, заболяването е напреднало и изисква различен подход на лечение, който е и по-инвазивен. Нерядко се достига и до ваденето на зъб като последна мярка. Това прави профилактиката изключително важна за пациентите и лекарите - когато хванем болестния процес в зародиш, можем да приложим минимално-инвазивен подход в терапията, като по този начин освен че подобряваме дългосрочната прогноза на лекувания зъб, предоставяме и по-щадяща за пациента процедура. Това, което малко от пациентите знаят е, че кариесът е абсолютно обратимо заболяване, когато е открито в началния си етап. Чрез един профилактичен преглед може да бъде избегната нуждата от пломба, кореново лечение, корона, а дори и екстракция на зъба - манипулации, които прилагаме при напреднал кариес.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

- Вече има най-различни средства, кажете как най-добре можем да поддържаме зъбите си здрави и чисти - в каква последователност например да използваме водата за уста и конеца, има ли видове, които са по-ефективни?

- Най-често препоръчваме на нашите пациенти да използват конец за зъби преди да си измият зъбите с четка и паста. Ако човек използва конец след като си е измил зъбите, част от отстранената плака и частици от храна остават в устната кухина до следващото миене. Това повишава риска от развитие на кариес и прави оралната хигиена неефективна. Важно е да се обърне внимание на правилното използване на пастата за зъби - не е препоръчително да се изплаква обилно след миене на зъби, за да може да се удължи контакта на флуора в пастата със зъбната повърхност. Същото важи и за водата за уста - ако използваме такава е редно да го правим отделно от миенето на зъби - например по обяд след хранене или след следобедна закуска.

- А трябва ли да избягваме клечките за зъби?

- Горещо препоръчваме пациентите да избягват клечките за зъби. Те трябва да бъдат много внимателни при използването им, ако все пак нямат друга алтернатива за почисване на междузъбното пространство в даден момент. Трябва да се знае, че неправилното използване на клечки за зъби, може да доведе до редица проблеми като абразиране на зъбния емайл, нараняване на венците, надраскване/отчупване на възстановявания, като например пломби, корони и фасети. Ако малка треска от клечката се забие във венеца и остане там, може да се достигне и до тежка и болезнена инфекция.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

- Има ли значение и какъв вид ще е пастата за зъби - вече освен класическите, на пазара се предлагат и билкови, хомеопатични?

- Това, което прави дадена паста за зъби предпочитана от пациента, най-често е вкусът. Някои от хората предпочитат по-неутралните, други - по-свежите, а любими на децата са тези с плодов вкус. За нас е важно пациентите ни да използват паста за зъби, за чийто активни съставки има научни доказателства, че понижават риска от кариес. Единствената съставка, за която има достатъчно научни доказателства за това е флуорида.

Следва продължение...