Всички чакаме пролетта с трепет. Нямаме търпение дърветата и цветята да покажат цялото си великолепие, времето да е топло, птичките да пеят, да излизаме навън по-често... Да излизаме, но когато се стопли, ни наляга пролетната умора. Започваме да се уморяваме повече, настроението спада, спи ни се, ангажиментите тежат, а задачките нямат край. Защо е така? Причината е в хранителните дефицити, натрупани през зимата, а също и недостигът на редица витамини и минерали заедно с тях.

снимка: Ведра

Ние, съвременните градски хора, поначало живеем в недоимък на редица минерали, тъй като храната, която консумираме, е бедна на полезни вещества, а в същото време хроничният стрес, в който пребиваваме, изсмуква като мощна прахосмукачка полезните нутриенти, които сме поели с нея. Така че, ако искаме да се радваме на пролетта и изобщо на живота, е добре да си помогнем сами. Как - ще попитате?

Много просто - с по-балансиран режим на хранене, който да осигури плавен детокс на тялото и наблягащ на пресни плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни, и прием на хранителни добавки, съдържащи важни минерали. Сред тях определящ за качеството ни на живот е магнезият. Неговият дефицит има различни и често деликатни симптоми, които няма да се сетите да търсите в магнезиев недостиг.

По-масовите признаци са крампи на мускулите (най-често в областта на прасеца), потрепване на клепача или друга част на лицето, нарушен сън, повишена тревожност, умора, униние. Към симптомите на магнезиев дефицит се добавят и засилване на остри и хронични болки по тялото, намалена концентрация и памет, повишаване на кръвното, коремни болки, сърцебиене, изтръпване на ръце или крака - нямат край оплакванията. А причината е само една - недсотиг на магнезий.

снимка: Ведра

Според специалисти, в нашия организъм би трябвало да има около 24 грама магнезий. Този безценен минерал бързо се усвоява, но и също така лесно се освобождава от тялото, особено когато го "стимулираме" да го направи. Затова е нужен непрекъснат прием на магнезий, така депата му в тялото няма да са празни. Ежедневно се нуждаем от 400 до 600 мг магнезий, според различни източници. Дозата се увеличава особено, ако живеем под стрес или сме активно спортуващи.

Че, кой не е под стрес в днешно време? Причини и условия за него - колкото искаме. Доказано е, че магнезият много бързо се губи в тялото от стресирания начин на живот - бързане, нервност, несигурност, безпокойство за пари, сметки, материални придобивки, преумора от ангажименти на работа, вкъщи, с децата, с възрастни родители...

Някой от нас се опитват да редуцират постоянния стрес, ходейки на йога, релаксация, СПА, медитация. Всичко това е чудесно, разбира се, помага, но не е достатъчно, защото... ние вече сме в дефицит. Затова е добре да се заложи на приема на магнезий, а добавката "Биолектра" е чудесен избор за това. Приемът е лесен, с приятен вкус, а продуктът има високо съдържание на магнезиеви йони.

Но да се върнем на магнезия - без него стотици от ензимите (300, за да сме точни) в тялото ни не могат да изпълняват качествено функциите си, като най-важната ензимна реакция е създаването на връзки чрез активирането на аденозинтрифосфатната киселина - АТФ - основната молекула, необходима за съхранението на енергията. Съответно, ако нивото на минерала в тялото ни е ниско, същото важи и за АТФ.

Също така, този микроелемент е нужен за запазването на спиралата на ДНК, която носи генетична информация и кода за различни белтъци, изграждащи всяка телесна структура.

Непрекъснатият ни достъп до тежки метали и други отрови от нашия бит успешно се контролира чрез подобряване на приема на магнезий в ежедневието ни. Той е и антистресов минерал, който оказва нормализиращо въздействие върху състоянието на нервната система. Затова не е изненада, че помага и предотвратява състоянието на пролетна умора.

А защо спортните натури страдат повече от липсата на магнезий? Да, те живеят по-здравословно, тренират активно и редовно, често се хранят по-умерено и правилно, но силовите натоварвания също изчерпват депата ни от магнезий, главно с потта. Всяко натоварване - физическо, умствено или емоционално изисква най-вече издръжливост на нервните ни клетки, както и добро усвояване на кислорода и хранителните съставки. Едно от малкото средства, които подпомагат едновременно възстановяването на нервите и ги предпазва от "прегаряне" в моменти с голямо натоварване, е именно магнезият.

Едно от важните условия при избор на магнезиев продукт е какво е съдържанието на чисти магнезиеви йони, защото магнезият може да се усвои единствено като йони.

На българския пазар има редица продукти на които е посочено цялото магнезиево съединение а не чистите йони, което може да ви подведе при покупка,

Изберете немското качество в лицето на продуктите "Биолектра" на компанията "Ведра". 1 таблетка от един от препаратите "Биолектра" съдържа: 403,0 - 435,2 мг магнезиев оксид, съответстващ на 243 мг магнезиеви йони. Разтваря се във вода, има приятен и ободряващ вкус на лимон или портокал, а това в същото време улеснява усвояването на безценните магнезиеви йони в таблетката. Продуктите са подходящи и за диабетици, които също страдат много от магнезиевия дефицит.

Така с 1 таблетка на ден ще се избавите от неприятните оплаквания, а пролетната умора изобщо няма да забележите. Затова пък ще имате енергия, тонус и желание да се насладите на пролетта, топлото време и разходки с любимите ви хора.

 

* съдържание на Ведра