Започвам този разказ за серия козметични продукти малко нетипично - като текст за пътешествие. При това лично. Така се случи в живота ми, че в продължение на две години живях на двайсетина километра от мястото, наречено La Roche-Posay в централна Франция, недалеч от град Поатие. Това ми позволяваше да отскачам до този фантастичен курорт като изваден от роман на Ерих Мария Ремарк с балнеосанаториуми, хотели с процедури и красив мъничък център често и просто така - за разходка, с приятели, за малко лично бягство или пък, за да си налея вода от свободния термален извор. Всъщност ние, българите, наистина не можем да си представим как една толкова известна и доказала се козметична марка, базирана на извиращата термална вода в селцето La Roche Posay, може да се произвежда в едно наистина напълно запазено от презастрояване и индустриализация място със стотина къщи, малки дворчета и истински рустикален пейзаж.

Площадът - правоъгълен, с дансинг сцена типично по френски, пейки и красиви растения - е обграден от няколко прелестни хотела с повече от стогодишна история. Покрай него се разгръщат малки улички, останали такива, каквито са били още от средновековието. Разбира се, има малки магазинчета, където се продават местни сувенири и продукти на популярната едноименна козметична марка. Централно място на площада обаче заема хлебопекарната сладкарница или "буланжери", както казват французите. Точно в нея съм срещала и разговаряла с десетки хора, дошли от цял свят специално за процедури в La Roche-Posay.

Термалната вода тук има наистина невероятни възстановителни качества, но тя е известна най-вече с едно от тях - в състояние е да повлияе, третира и дори излекува най-различни кожни проблеми и заболявания. Самата марка La Roche-Posay базира всичките си серии от продукти на тези нейни свойства, като работи в тясно сътрудничество с водещи дерматолози, кожни терапевти и изследователи, за да създава линии, които да бъдат полезни за всякакви ежедневни или пък терапевтични нужди на хората. В този смисъл наистина La Roche-Posay е една от малкото брандове за медицинска козметика, в която наистина е помислено за всичко.

Работещите решения за мазната кожа

Като жена в своята относителна зрялост, мога да кажа, че започваш да оценяваш мазната си кожа като не чак такова проклятие, когато на онези със сухите кожи, дето стоят като праскови, когато са млади, им се появят първите бръчки. Пък на теб, която цял живот си страдала, че лъщиш като тиган на месечина, че от една чаша мляко лицето ти се обсипва с пъпки или че черните точки са ежедневна част от живота ти, лицето ти остава гладко и ненабраздено. Това е чудесно, наистина, но далеч не е достатъчно, за да се чувстваш добре. Защото така или иначе мазната кожа си е проблемна със своите запушени пори, себум в излишък, неизчезващо акне или пък вечното чувство, че лицето ти не е чисто.

От La Roche-Posay обаче ги знаят тези неща. Затова и имат една от най-широкоспектърните и активно работещи серии за грижа за мазната кожа и всичките й прилежащи проблеми - EFFACLAR. Зад нея стои двайсет и пет години опит в областта на грижа за мазната кожа и решения, предназначени за всяка една стъпка в поддържането на доброто състояние на лицето.

Почистването, както знаем, е първата основна грижа за кожата. За него в серията EFFACLAR са предвидени пет продукта, като всеки от тях има конкретна задача. Effaclar Мицеларна вода Ultra е начин да почистиш лицето от грим и дневната доза градска мърсотия, ако кожата ти е мазна и чувствителна. За измиване след почистване е специалният гел, както и неговият по-нов събрат, гелът с микропилинг ефект, който пък е решение за мазна кожа с по-упорити несъвършенства. За микроексфолиацията - едно необходимо действие при мазната кожа - е отговорен стягащият лосион на EFFACLAR. В случай, че кожата е жертва на всякакви изсушаващи терапии, идеалното почистване става с успокояващ и хидратиращ крем от същата серия.

Понеже мазната кожа обича да създава и още проблеми, серията EFFACLAR се е погрижила и за тежките несъвършенства и запушените пори с армия от четири продукта с много специфични сфери на действие. Сред тях са локалният коректор за проблемни зони Effaclar A.I. , Effaclar DUO (+) за без белези и без повтарящи се проблеми, както и по-упоритият му аватар Effaclar DUO(+) SPF30, който пък е специализиран в отпушването на порите и елиминирането на опасността от поява на белези, и оцветената грижа Effaclar DUO (+) Unifiant, с която пък едновременно успокояваме кожата и й даваме здрав тен. Към тази бойна група не мога да не ппибавя и Effaclar H, защото в неговата тубичка се крие мултикомпенсиращ успокояващ хидратант, който, както си личи от името, върши страхотна и много важна работа - успокоява, хидратира, компенсира загубите и заздравява тургура.

Като корпус за бързо реагиране мога да определя и Effaclar K (+), защото той пък блокира свръхпроизводството на себум за цели осем часа, като през това истинско време на комфорт се бори и против гадните номера на онези вредители на младостта, антиоксидантите. Докато ви разказвам за това, чувам и гласовете на тези, които страдат от онова лъщене, за което вече стана дума и бързам да ги успокоя, че и за тях има решение. Казва се EFFACLAR MAT, представлява хидратант, който държи себума под контрол, справя се с разширените пори и в същото време, както личи от името му, матира. Честно да ви кажа, в серията има и един продукт, който просто е бижуто в козметичната грижа на всеки собственик на мазна кожа, готова във всеки момент да го предаде - това за мен е ултраконцентрираният серум, който действа като ежедневен пилинг и чисти като с гумичка петънца, неравности и набъбващи кожни проблеми, за които можете да се сетите.

Вместо заключение

Понеже започнах с разказ за мястото, където се произвеждат една голяма част от продуктите на La Roche-Posay, ще завърша с малка история оттам. Един ден в малката "буланжери" в центъра на селцето се запознах с американка, която от месец се лекуваше в един от санаториумите тук. Беше преживяла тежко изгаряне, белезите по цялото й тяло бяха видими, но духът й беше забележителен. Когато се разговорихме, тя призна, че ползва продуктите на La Roche-Posay едва от няколко месеца. За мое учудване, въпреки инцидента, довел до сериозни нарушения в структурата на кожата й, тя си останала мазна и още по-чувствителна отпреди. Търсила решения за комфорт в какви ли не супермодерни формули, подлагала се на всякакви апаратни терапии, но това, което наистина помогнало да се почувства отново добре в собствената си кожа, била серията EFFACLAR. Каза, че където и да пътува, винаги носи със себе си поне три от продуктите. Като пастата за зъби, сапуна и "нещо хубаво за четене", допълни. И да ви призная, това не прозвуча като вид реклама или продуктово прозициониране. Беше си просто споделен опит. От една жена, която беше стигнала чак в селцето La Roche-Posay, за да намери най-удобната дреха за своята изстрадала кожа.


Материалът е подготвен със съдействието на La Roche-Posay.