Еньовден е един от най-хубавите празници в народния ни календар, който по значение стои редом с Коледа, Великден и Гергьовден. За съжаление той е много тачен до 40-те години на 20-и век. След това традициите и ритуалите, свързани с него, изпълнени с надежди за здраве, щастие и любов, отмират, а е важно да ги помним и предаваме напред, защото те крият необятното съкровище на народната мъдрост, отбелязват издателите.

Източноправославната църква на 24 юни чества рождението на свети Йоан Кръстител. Оттам идва и името на народния празник - Еньо или Яне са кратки форми на Йоан и Иван. Първоначално празникът съвпадал с лятното слънцестоене - 21-22 юни, затова и много от обичаите са свързани с култа към слънцето, припомнят от екипа.

Във "вълшебното" томче "Еньовче" с автор Астра Луна читателите ще открият всичко, свързано с най-мистичния от българските празници, и ще научат над 100 билкови рецепти, препоръчвани от известни наши лечители, билкари, знахари, с които се церят най-разпространените заболявания. Ще разберат кои са точните 77 и половина билки, които се вплитат в eньовския венец, защо се берат призори и защо народът ни е вярвал, че лекуват всички болести на света, с какви наричания трябва да се берат и как се определя коя билка за кого е подходяща.

Има също информация какво е приложението на билките при различни болести, за кои билки се е смятало, че предизвикват любов или водят до разлъка, че пазят от зли сили и сбъдват желания.