Когато говорим за вагинално здраве трябва да се вземат предвид няколко фактора: възраст, честота на половите контакти, стойности на Ph и лична хигиена. Почти няма жена, която в някой период на живота си да не е получавала течение, което тя самата определя като "различно". Под различно се има предвид цвят, консистенция и мирис, необичайни за нейното влагалище. Това пояснение е важно, защото има някои течения, които са физиологични и не са следствие от патогени, като цервикална течност, чието количество се увеличава в периода преди менструация, по време на овулация или характерно зацапване, което придружава зрелия живот на голям процент от жените.

Причините за вагинално течение са много и разнообразни. Те могат да са следствие от инфектиране с предавани по полов път вируси, гъбички, но може и да се дължат на нарушен баланс в бактериалната вагинална среда след прекарана вирусна инфекция, стрес, рестриктивна диета, бельо от изкуствена материя, прием на лекарства, хормонален дисбаланс или банално замърсяване.

Естествена защита

Вагиналният pH-баланс е от изключително значение за поддържане на нормална секреция на влагалището и с това да се подпомага и отлагането на различни дразнители и патогени. Това е естествената защита на тази анатомична област. Средата във влагалището е много по-киселинна (3.8-4.5), отколкото рН на кожата (7). Тази киселинност е продукт на сложен процес между нивата на естроген, гликоген, лактобацили и млечна киселина.

Преди появата на менструация и след периода на менопауза вагиналната среда е по-алкална, което се дължи на по-ниските нива на хормона естроген, а от там и до по-ниския процент полезни бактерии. По-високите нива на pH в тези периоди обикновено са причина за по-честата поява на инфекции, сравнено с периода на репродуктивната възраст. При нея обаче бактериалната микрофлора често се компрометира от половия акт, който влияе директно върху повърхностния слой на влагалищната лигавица и чрез който могат да се внесат различни микроорганизми. Изкуственото алкализиране на средата при фертилни жени, с вагинални промивки със сода например, много често водят вместо до облекчение на дадена симптоматика, до развитието на различни инфекции - бактериални, гъбични или инфекции на уринарния тракт. Такава алкализация може да се постигне с вода или с измивни агенти, които не са съобразени с вагиналното рН.

Водата, която обикновено е с рН близко до това на кожата, е много по-алкална и това я прави неподходяща за вагинални промивки, ако в нея няма необходимите вещества, които да поддържат нужната киселинност. Измивната козметика, която не е съобразена със спецификата на вагиналната среда може дори да наруши естествената бактериална микрофлора и да намали защитната рН бариера, което да доведе до раздразнение, сърбеж и сухота. Поддържането в нормални граници на рН предотвратява появата на инфекции, които нелекувани могат да доведат дори до репродуктивни проблеми.

Какво друго може да наруши вагиналния рН баланс?

Лактобацилите във влагалището произвеждат водороден пероксид, който е един от факторите за поддържане на нормална микрофлора. Когато се занижи рН-то във влагалището или това се случи като следствие от намалена продукция на водороден пероксид, баланса на бактериите във вагиналния микробиом се нарушава и се наблюдава повишен растеж на грам-отрицателни бактерии, които могат да доведат до бактериална вагиноза. Това състояние е често свързано с възпаление, но може да доведе до преждевременно раждане или до раждане на дете с поднормено тегло. Бактериалната вагиноза се свързва и с по-висока податливост към инфекции, предавани по полов път, като хламидии, трихомони, гонорея и инфекции на пикочните пътища.

Сексуалният акт, който вече споменахме, освен че може да замърси механично средата и да компрометира баланса на рН, но може и да го алкализира. Тъй като сперматозоидите се намират в течна среда с рН между 7 и 8, много често половият акт между партньори, които не се пазят, защото планират бебе или жената е със спирала, може да стане причина за чести вагинални течения и различни инфекции.

Хигиената е от изключително значение за вагиналното и общото здраве на жената. Вече споменахме влиянието на чистата вода и измивните агенти с несъобразено рН. Тук си заслужава да обърнем внимание на интимните гелове, които са разработени специално съобразени с рН-то на влагалището.

Сред билковите екстракти лайката е с най-меко действие и има естествен антибактериален и противовъзпалителен ефект. Опасността от употребата на по-силни билки, както и за интимни вагинални душове, идва от агресивното отмиване на част от полезните бактерии и довеждането до дисбактериоза, което от своя страна увеличава вагиналното течение. Навремето популярни и препоръчвани дори от медицински специалисти бяха душовете със смрадлика, сода и дори винен оцет. Науката се произнесе по темата и доказа, че подобни практики дори да създават усещането за временно облекчение на различни симптоми на възпаление, в дългосрочен план създават опасна среда на бързорастящи патогени, които стават резистентни дори на стандартна лекарствена терапия.

Ежедневната интимна хигиенна грижа с подходящи измивни агенти и вещества, които имат за цел да поддържат естествената защита на влагалището, е най-лесният начин да държим патогените настрани и да се радваме на добро вагинално здраве. За съжаление, на фона на цялата палитра от продукти в тази насока изключително малко са тези, които имат доказани ползи. Повечето имат неутрален ефект - не дразнят, но и не се грижат за средата. Тоест, ако жената няма проблем, те няма да създадат такъв. Но ако баланса вече е компрометиран и е стартирал неблагоприятен процес, тези измивни препарати няма да го повлияят.

Има, макар и в малка степен, продукти, които са минали гинекологично тестване и са доказали своята ефективност освен в ежедневната грижа, но и във възстановяването на баланса на рН и бактериалния микробиом. Такъв продукт е интимният гел на испанския гигант Laboratorios BABÉ, който освен, че е гинекологично тестван, но и съдържа всичко необходимо, за да предотврати нарушаването на вагиналната микрофлора, както и възможни инфекции и раздразнения. В неговия състав присъстват основно екстракт от лайка, соев протеин, млечна киселина и ензима бетаин. Нежният гел е подходящ за ежедневна хигиена и е адекватно помощно средство при лечение на тежки вагинални инфекции.

Изключителна е ролята на този интимен гел в периода на менструация. Поддържа кожата в интимната зона хидратирана, мека и защитена. Трябва да се има предвид, че менструалната кръв е силно алкална и тя трябва да не бъде възпрепятствана да изтича свободно. В тази връзка употребата на дамски превръзки е за предпочитане от ползването на тампони. От друга страна менструалната кръв е отпаден продукт, който изисква честа смяна на санитарните превръзки и застоя му във влагалището не е препоръчителен. Рискът от замърсяване на самия тампон при поставянето му увеличават многократно риска от възпалителни процеси, развитие на гъбични инфекции и появата на вагинално течение.

При прием на антибиотици е изключително важно да се положи специална грижа към възстановяване на бактериалния баланс. Антибиотиците унищожават освен патогенните бактерии, но и "полезните". Всяко такова лечение трябва да бъде съпътствано с витаминен комплекс от група В и отделно да се осигури бързо локално възстановяване на вагиналната защита с подходящ интимен гел, какъвто е продуктът на Laboratorios BABÉ.

Снимка: Medical Point


Материалът е изготвен с подкрепата на Medical Point.